Твърде често устройствата се повреждат съвсем скоро след изтичане на

Твърде често устройствата се повреждат съвсем скоро след изтичане на ...

Ремонтът на електрониката – ще стане ли право на потребителя.


Твърде често устройствата се повреждат съвсем скоро след изтичане на гаранционния период

Опцията „поправи си сам“ може да се окаже разделителната линия, която разграничава даден продукт от цялото море от негови аналози

На кого ли не се е случвало: спукан екран на телефона, повреден USB порт, „трептящ” дисплей на таблета – и ето, че попадаме в ръцете на специалистите от разни сервизи – и на тяхната добросъвестност. Така един малък наглед хардуерен проблем често ни принуждава да сведем избора си до това да пристъпим към скъп, времеемък ремонт – или просто да си купим ново устройство.

Това решение допринася за всичките 50 млн. тона електронни отпадъци, които ще бъдат генерирани тази година, според Европейския форум за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Само около 20% от изхвърлените електронни устройства ще бъдат рециклирани.

Останалата част отива на депата, изгаря се или просто се изхвърля незаконно. И това става въпреки че около две трети от населението на света е обхванато от законодателство за отговорно изхвърляне на отпадъците от излезлите от употреба електронни и електрически устройства, пише GreenTech.bg.

Някои големи ИТ компании вече имат имат програми за обратно изкупуване на стари технологични продукти. По този начин фирмите си осигуряват ценни материали, съдържащи се в електронните отпадъци – например мед, сребро, паладий и злато. Те могат да бъдат използвани отново в бъдещите ИТ продукти или поне да бъдат правилно рециклирани. Използват се повторно и част от пластмасите.

Честа практика е и поправянето на що-годе читавите стари електроники и продажбата им с голяма отстъпка. Така се взема максимумът от тяхното съществуване. Но ремонтът на продуктите и удължаването на живота им си остава „грозното патенце” – нежеланото отроче на тази огромна индустрия, наречена потребителска електроника.
още по темата
В стремежа си да продават повече и повече бройки, производителите имат стимул да „проектират” изхвърлянето на своите устройства. Така нареченото планирано остаряване не е нищо ново в нашето общество. Тенденцията стана видна още с появата на електроуреди, чиито крепежни компоненти са специфични и несъответстващи на стандартните инструменти.

Нещо повече, мнозина потребители говорят за планиране отвъд това – за планирано разваляне, тъй като твърде често устройствата им се повреждат съвсем малко след изтичането на гаранционния период.

Всичко това е подкрепено с цялостни политики за продажба на нови продукти и съпътстващи услуги. Това включва официални програми за надграждане (ъпгрейд), както и по-агресивните тактики за непризнаване на гаранции, когато „неоторизирани лица” извършват ремонт. В някои случаи всичко това бива подкрепено и от борба с всяко възможно законодателство, което може да помогне за поправките на продуктите.

Слава богу все повече компании започват да преосмислят този модел и начин на маркетиране. За ремонта вече се говори като за „право”, почти като за основните човешки права. Има дори цяло движение, което настоява, че компаниите трябва да бъдат законово задължени да предлагат инструментите, частите, схемите и диагностиката, необходими за решаване на проблемите в техниката, която клиентите притежават.

Добра новина от последните дни е, че едно от големите имена в ИТ индустрията – Motorola – официално влезе в редиците на технологичните компании, които предлагат на своите потребители възможност да поправят телефоните и компютрите си.

В ерата, в която повечето потребители са изтощени от натиска на големите производители да купуват най-новите, „върховни“, „хитови“ и все по-бляскави модели, опцията „поправи си сам“ може да се окаже разделителната линия, която разграничава даден продукт от цялото море от негови аналози.

Източник: technews.bg