Твърдата позиция на ФИФА срещу опитите за създаването на европейска

...
Твърдата позиция на ФИФА срещу опитите за създаването на европейска
Коментари Харесай

Втори съд развързва ръцете на плана за Суперлигата

Твърдата позиция на ФИФА против опитите за основаването на европейска Суперлига може и да не откаже претенденти за нея. Преди дни от международната централа и шестте конфедерации, които построяват структурата й - УЕФА, АФК, КАФ, КОНКАКАФ, КОМНЕБОЛ и ОФК, излязоха с остро публично мнение, ориентирано против продължаващите дейности за учредяването на въпросния шампионат. В него управителният орган на международния футбол предизвестява, че всеки клуб или състезател, който вземе присъединяване в подобен шампионат, ще бъде изваден от всички публични съревнования под егидата на ФИФА или съответните конфедерации. В добавка се припомня, че единствената сходна конкуренция, приета от ФИФА, е Световното клубно състезание.

В същото време обаче втори европейски съд отсъди, че възможни такива ограничения няма да са законни. Във вторник Окръжният съд в Нюрнберг се произнесе по подобен проблем. В Германия беше учредена нова скъпоплатена лига по битка, която обаче е друга от управляваната от локалната федерация. По тази причина някои федерации заплашиха всички състезатели по битка, които решат да се включат в нея, с налагането на възбрана за присъединяване в интернационалните надпревари, включително и Олимпиадата. Съдът обаче разгласи, че това е нелегално и потърпевшите спортисти имат правото да съдят съответните федерации.

Преди месец пък Общият съд на Европейския съюз се произнесе, че Международният кънки съюз няма право да лимитира правото на състезатели да вземат участие в новосъздадени шампионати, които не са под нейната закрила. Всичко това е причина за сполучливи каузи против ФИФА.

Иначе концепцията за европейска футболна Суперлига е стартирана доста пъти, а към този момент има и план за шампионат с присъединяване на 20 тима, който не е под шапката на УЕФА. Плановете са 15 клуба да бъдат непрекъснати участници, а пет да изпадат и на тяхно място да влизат други пет всяка година. На този стадий няма клубове, които намерено са подкрепили концепцията, само че съгласно информации проектът е на президента на Реал Мадрид Флорентино Перес. Има информации, че управленията на Барселона, Байерн (Мюнхен) и Ювентус също са били “за”. Вчера обаче босът на Юве Андреа Аниели разяснява, че е срещу такава конкуренция.

За да направи Шампионската лига по-атрактивна, УЕФА обмисля да размени съществуващата система в шампионата от осем групи по четири тима с формат, в който 32 тима играят против 10 разнообразни противници и класирането за идната фаза е общо за всички отбори. " Ще упорствам всяка смяна да се дискутира на генерална асамблея на Асоциацията на европейските клубове и всички клубове да вземат групово решение за бъдещето ", сподели още Аниели.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР