Твърдата кора на Марс се е формирала много бързо след

...
Твърдата кора на Марс се е формирала много бързо след
Коментари Харесай

Марс е първата планета?

Твърдата кора на Марс се е формирала доста бързо след раждането на Слънчевата система, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес. Те навеждат на мисълта, че нужните за поява на живот условия са зародили доста рано на Марс.

За да има вода в течно положение на планета, е нужна твърда повърхнина.

" Получените резултати разкриват, че на Марс може да е имало океани и форми на живот предипоявата им на Земята ", съобщи един от създателите на проучването Мартин Бицаро от Датския природонаучен музей в Копенхаген.

Марсианският астероид NWA 7034, открит в Сахара и кръстен Блек бюти, разрешил на учените да изследват ранното детство на Марс. От дребна проба от астероида били извлечени седем зърна от циркон и оценени от учените. Те датирали кристализацията на минерала.

" Заключихме, че кристализацията на повърхността на Марс е била доста бърза - 20 милиона години след образуването на Слънчевата система преди 4,56 милиарда години Червената планета имала твърда кора, която разрешава евентуалната поява на океани и форми на живот. Резултатите от проучването ни оборват сегашните модели, съгласно които втвърдяването на марсианската повърхнина лишило до 100 милиона години. Новите данни уголемяват интервала от време, през който може да е имало живот на Марс ", означи ученият.

Това са най-древните известни марсиански циркони. Те са с към 100 милиона години по-древни от най-старите циркони на Земята, датиращи отпреди 4,37 милиарда години.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР