Твърда позиция с явна критика изрази Министерството на външните работи

...
Твърда позиция с явна критика изрази Министерството на външните работи
Коментари Харесай

МВнР към Русия за 9 септември: Съветската армия донесе репресии

Твърда позиция с очевидна рецензия изрази Министерството на външните работи на България поради проведено от съветското посолство събитие във връзка 9 септември. Става въпрос за " Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ".
"
Министерство на външните работи няма никакво отношение към тази демонстрация и съветваме съветското посолство да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( " избавление " ), която привилегирова единствено някои политически среди в България, защото е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни. 9-и септември и неговите последствия би трябвало да останат притежание на историците и историческата просвета, с цел да получат цялостна и точна оценка за въздействието върху развиването на България през XX-и век.
От позиция на интернационалното право обстоятелствата са ясни: деветосептемврийският прелом е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година и последвалото нахлуване на руски войски на територията на неутрална по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България.
Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, когато на власт преди малко е пристигнало ново демократично държавно управление, оповестило се за преустановяване на връзките с Нацистка Германия и удостоверило позицията на неутралитет на Царство България по отношение на Русия. Следва краткотрайна окупация на България от Съюз на съветските социалистически републики и съдружниците, която официално се управлява от представители на обединението, само че де факто се упражнява извънредно посредством руското военно наличие.
Дългосрочните последствия за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в руската зона на въздействие - 45 години ръководство на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вид на комунистическата идеология ".
Не закъсня и формалният отговор на Руската федерация. Той беше оповестен във Фейсбук профила на съветското посолство в България.
" Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е готова със съдействието на Руското историческо сдружение и е ориентирана извънредно към запознаване на българското общество с материали от фондовете на съветски архиви. Много от тези документи бяха до момента непубликувани или наскоро разкрити и описват за решаващата роля на Червената войска в освобождение на човечеството от фашистката чума.
Тази галерия няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически спор, нито с обособени политически сили, по тази причина до известна степен сме учудени от това, че може да се вършат каквито и да било публични заявки преди запознаване със самата експозиция . "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР