Твърд отказ да бъде признат Гоце Делчев за българин -

...
Твърд отказ да бъде признат Гоце Делчев за българин -
Коментари Харесай

Видни македонски учени не признават Гоце Делчев за българин

Твърд отвод да бъде приет Гоце Делчев за българин - това е гласът на учените от Северна Македония за момента.
На първо място срещу е македонският историк проф. Драги Георгиев, шеф на Института за национална история. Той е лидерът на македонските учени в взаимната комисия по историческите въпроси, основани на база Договора за добросъседство със Северна Македония.
Пред телевизия " Сител " Георгиев е безапелационен - в македонските учебници Гоце Делчев ще бъде македонски бунтовник и няма метод да бъде " преименуван " в българин. Съща е позицията и на известния историк Наташа Котлар. Тя изрази мнението си във Фейсбук, като акцентира следното: " Гоце Делчев е македонска историческа персона и не може да се пазарите за него! Зелен боб, картофи и зеле има доста на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото желаете! "

Припомняме, че първо министърът на защитата Красимир Каракачанов обществено разгласи, че не му харесва какво се случва с прегледа на историята и че Скопие може да съжалява, тъй като България е подготвена да си промени позицията за европейската и натовската интеграция на Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева добави, че в случай че до края на годината " историческата " комисия не проработи, то България ще приключи присъединяване.
Интересен аспект във връзка с историческите извори даде проф. Кирил Топалов, който също е член на комисията по историческите въпроси. " Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония, изпаднахме в разногласия по отношение на Гоце Делчев. Помолихме сътрудниците да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори ", сподели той в изявление за bTV.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР