Тутракан - столица на кайсията се нарича традиционният празник, който

...
Тутракан - столица на кайсията се нарича традиционният празник, който
Коментари Харесай

Празник на кайсията отбелязват в Тутракан

" Тутракан - столица на кайсията " се назовава обичайният празник, който се организира през днешния ден в крайдунавския град за 19-а поредна година, оповестиха от общината.

На празника се събират производители на кайсии от района. По традиция се прави ревю на разнообразни кайсиеви сортове. Предвидени са състезания за най-хубави плодове, за най-вкусните кайсиеви сладкиши и сладко от кайсии, за кайсиева ракия.

Кампанията по прибирането на плодовете в Силистренско към този момент стартира. Много от производителите се оплакват от слаба годишна продукция и ниска цена, сподели за Българска телеграфна агенция Димитричка Търпанова - заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

„ При някои от обичайните сортове тази година реколтата е доста слаба. През пролетта се сменяха доста внезапно високи и ниски температури и това се отрази на реколтата. Тази година някои от обичайните за нашия район сортове не дадоха плод. Някои от масивите въобще няма да се берат, тъй като не е стопански целесъобразно. Не сме удовлетворени от изкупните цени. Те потеглиха доста по-ниско от предходната година, макар повишените разноски за производството “, сподели Търпанова.

В Силистренска област има над 27 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР