Тутанкамон - една недовършена любовна история се нарича изложбата от

...
Тутанкамон - една недовършена любовна история се нарича изложбата от
Коментари Харесай

Съкровищата на Тутанкамон идват за първи път в България

" Тутанкамон - една незавършена любовна история " се назовава изложбата от реплики на артефакти, която е експонирана в Бургас.
Уникалните открития са направени от Хауърд Картър - британски археолог, който през 1922 година прави епохално разобличаване в Долината на царете в Египет по време на разкопки със своя екип.
Съкровищата, които в този момент се намират в Бургас и са от гробницата на египетския фараон Тутанкамон, са показвани на разнообразни места по света при огромен интерес от страна на публиката. За първи път те са в България. Над 100 са предметите, които могат да се видят в експозицията.
Най-популярните от тях са златните – маска и престол, както и мумията на „ детето фараон “.

Actualno.com беседва с Илияна Драганова от отдел “Култура “ в община Бургас, която споделя детайлности за " Златният престол " на Тутанкамон.
“Инкрустиран е по този метод, с цел да показа любовната история сред него и брачната половинка му. Древните са вярвали, че любовната история сред двамата е траяла в задгробния живот. На земята тя е била доста къса, заради това, че са си отишли от света прекомерно млади, не са имали деца и в нашия свят тази история не е траяла. Върху златния стол могат да се видят инкрустирани разнообразни знаци от египетската просвета и история, писмени знаци, които символизират отбраната на боговете. В основата на стола се вижда мястото за ходилата на владетеля и там са изобразени поробените от египетския цар нации. Столът е в безусловно същите размери, в които е бил открит оригиналът, който е бил от злато. Орнаментиката по него също е обичайно египетска. В горната част на стола над двамата съпрузи е слънцето, което свети и символизира техните хармонични взаимоотношения. Цялата сцена, която е изрисувана на стола, демонстрира тяхната любовна история и топлите връзки, които са имали в земния живот. “

Експонатите пресъздават гробницата на фараона, а предметите от изложбата са подредени в няколко тематични къта - " Златният престол ", " Преддверието ", " Позлатеният олтар ", " Шедьовърът на стаята ", " Съкровищницата " и " Погребалната камера ".

Предметите, които може да види публиката са дело на компанията Horus Limited. Тя е единствената, която има позволение за тази активност от Министерството на културата в Египет.

До края на месец септември Бургас е хазаин на едно от най-интересните исторически открития в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР