Тутанкамон е последеният наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове

...
Тутанкамон е последеният наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове
Коментари Харесай

Смъртоносното проклятие на Тутанкамон

Тутанкамон е последеният правоприемник на могъща фамилия, управлявала Египет епохи наред. Той се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години.

Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър през 1922 година и още при първите разкопки се вижда, че тя е непокътната. Голяма част от служащите, които са влезнали в нея, умрели при неизяснени условия.

Разпространява се слуха, че това е дело на проклятието на фараона , което е било направено под формата на разнообразни заклинания, с цел да не се нарушава безконечния сън на младия държател и да не бъдат разграбвани благосъстоянията, които трябвало да съпровождат мъртвия в отвъдния свят.
 гробницата на Тутанкамон ThinkStock/Getty Images
Пет месеца след откриването на криптата лорд Джордж Хърбърт Карнарвън , който финансирал начинанието, бил ухапан от комар по бузата, здравословното му състояние се влошило и довело до неговата гибел заради отравяне.-->

По-малкият брат на граф Карнарвън – Обри Хърбърт , умира по необясними аргументи през 1923 година, след нормално изваждане на зъб.

През 1923 година умира и Джордж Голд – най-близкият другар на граф Карнарвън.

Същата година умира от загадъчна болест и канадският проектант Ла Флъор , дошъл в Египет, с цел да помогне на Картър.

През 1926 година проклятието застига и Бърнард Пайн Гренфел – експерт по антични ръкописи, съветник на Карнарвън в преводите на египетските текстове.
 Тутанкамон ThinkStock/Getty Images
Частният секретар на лорд Карнарвън – Ричард Бетел , е открит мъртъв в леглото си през 1929 година Бетел  помагал на Картър в работата по каталогизирането на съкровищата на Тутанкамон, а истинската причина за гибелта му е останала вечно мистерия.

Учените считат, че повода за тази всеобща покруса е черна мухъл , която прониквала в белите дробове на откривателите и посредством кръвта се разпространявала и причинявала гибел.

Друга доктрина за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали .

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР