Туруци зарадвали рибари на югПътят на пасажите е непредсказуемНа Север

...
Туруци зарадвали рибари на югПътят на пасажите е непредсказуемНа Север
Коментари Харесай

Едър паламуд напълни мрежи в Царево и Ахтопол

Туруци зарадвали риболовци на юг
Пътят на пасажите е непредсказуем

На Север чакат чернокопа, зарган радва въдичарите

Рибари от Царево и Ахтопол са случили на пасажи паламуд и са наловили много в мрежите си. Тази година паламудът закъснява и всички са без вяра, че ще пристигна и ще има добра слука.

“Рибари с една лодка от нашия град са наловили паламуд - по 3-4 кг екземпляра. За страдание обаче, това е било индивидуален случай. Останалите сътрудници са останали с празни мрежи и всички споделят, че риба няма ”, изясни морски вълк от Царево.

Според други рибари обаче, това е добър знак. Те чакат, че пасажите наедрял паламуд към този момент стартират да се движат край нашите крайбрежия.

В Ахтопол, също единствено една лодка, само че и тя е случила на паламуди.

Засега това се е разчуло измежду морските вълци и ги е обнадеждило. До през вчерашния ден обаче времето беше неприятно и те рядко влизаха в морето. От през днешния ден стартират да хвърлят мрежи с нови очаквания и ще се разбере дали есенният лов на риба ще си остане единствено с тези две лодки, или ще има слука на “туруци ” - по този начин назовават едрият паламуд.

Когато е още дребен, паламудът е “циганка ”, а когато екземплярите надвишават килограм-килограм и половина, тогава стават “туруци ”, т. е. огромни риби, обясниха риболовците.

До момента чернокоп към момента на никое място не е излязъл, а към този момент му е време, разясниха през вчерашния ден на рибната борса в Бургас.

На Север също още паламуд няма. Той постоянно се появява първо по Южното Черноморие, а край Варна, Балчик и Шабла стига в края на октомври. Пътят на пасажите обаче е непредсказуем и не всяка година риболовците имат слука. Опитните настояват, че паламудени сезони има през 5-6 година И тъй като предходната година беше богата, в този момент морските вълци са скептични. Нямат вяра за паламуд и по друга причина - от няколко седмици в морето господства леферът, от който бягат всички други риби.

Лодкари още се радват на богат улов от хищната риба и чакат скоро след нея - до дни, да се появят първите пасажи с чернокоп. В лодките се хваща и малък сафрид, който е по 8 лева килото на борсата. От брега въдичари ловят и много зарган, само че цената при търговците стои висока - 20 лева Продава се и паламуд за двойно по-малко пари, само че клиенти липсват, тъй като е несъмнено, че не е свеж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР