Турция заяви, че няма да се поколебае да предприеме военни

...
Турция заяви, че няма да се поколебае да предприеме военни
Коментари Харесай

Турция готова за военна операция в Сирия, ако САЩ създадат погранична охрана

Турция съобщи, че няма да се поколебае да предприеме военни дейности в сирийския град Африн и в други гранични региони, в случай че Съединените щати не отдръпват поддръжката си за кюрдските военни сили, заяви организация „ Ройтерс “.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж предизвести, че ще изпрати армията в Африн, откакто Вашингтон съобщи, че ще помогне на Сирийските демократични сили (СДС), водени от кюрдската милиция YPG, да основат гранични сили, наброяващи 30 000 бойци.

Планът разгневи Турция, която смята сирийската YPG за продължение на паравоенната Кюрдската работническа партия (ПКК), с която страната се бори от 1984 година насам. ПКК е приета за терористична формация в Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг е декларирал пред локалните медии, че плануваните от Съединени американски щати бойни сили съставляват опасност за националната сигурност, териториалната целокупност и сигурността на жителите на Турция.

„ Подчертахме, че една сходна стъпка би била огромна неточност. Турция е на границите на търпението си. Никой не би трябвало чака, че Турция ще покаже повече самообладание. “, сподели той.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън отхвърли Съединени американски щати да са имали планове за основаване на погранична защита на турско-сирийската граница и добави, че този въпрос е бил „ показан и разказан неопределено “.

„ Някои хора не се изрекоха вярно. Няма да сътворяваме никаква гранична защита. “, съобщи Тилърсън пред кореспонденти на борда на аероплан на връщане от Ванкувър, Канада, където се организира среща за Северна Корея.

„ Жалко е, че мненията на тези хора оставиха такова усещане “, добави държавния секретар.

Тилърсън изясни, че турските управляващи са били осведомени, че желанията на Съединени американски щати са да „ подсигуряват, че локалните бойци поддържат сигурността на освободените региони “.

В по-ранно изказване от Пентагона показаха, че упражняват сирийски бойци, чиято цел е да предотвратят вероятно възобновление на " Ислямска страна " и да подсигуряват, че разселените сирийци ще могат да се върнат по родните си места.

„ Наясно сме с терзанията за сигурността на Турция, нашият съдружен сътрудник и съдружник в НАТО. Загрижеността на Турция за ползите е изцяло законна “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР