Турция започва ново незаконно сондиране край Кипър, което ще продължи

...
Турция започва ново незаконно сондиране край Кипър, което ще продължи
Коментари Харесай

БНР: Турция обяви нов сондаж в изключителната икономическа зона на Кипър


Турция стартира ново нелегално сондиране край Кипър, което ще продължи до 1 ноември. Новото предизвикателство съответствува със започващия на 1 септември решителен кръг съвещания с Организация на обединените нации за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос. Това съобщи за БНР кореспондентът на националното радио в Кипър Бранислава Бобанац.

С навигационен телекс, публикуван в четвъртък вечерта, Турция разгласи нов сондаж за кораба си „ Фатих” в западната част на изключителната икономическа зона на Кипър, която тя счита за собствен континентален шелф. Новият регион е на към 4 морски благи северозападно от точката на продупчване, където платформата е от 4 май. В нея „ Фатих” завършва работата си на 3 септември, само че с новия телекс той остава в региона от 4 септември до 1 ноември, дружно с три поддържащи кораба и военни сили.

До 30 септември е оповестеният към този момент период на работа на втория турски сондажен транспортен съд „ Явуз”, който пробива в кипърски териториални води край източния бряг на острова.

От 25 август до 31 декември турският сеизмологичен транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша” прави изследвания за газ в изключителната икономическа зона на Кипър на юг от острова. Непризнатата от интернационалната общественост Севернокипърска турска република претендира, че този регион попада в нейната изключителна икономическа зона.

В четвъртък вечерта четвъртият турски транспортен съд, който ще работи в региона край Кипър – изследователският „ Оруч Рейс”, дойде на пристанището в Анталия.

В същото време Турция издаде поредност от навигационни телекси, с които дефинира региони наоколо до „ Фатих” на запад от острова за осъществяване на военни учения през цялата последваща седмица.

Обявяването на новия турски сондаж е нова провокация в навечерието на започващия сериозен стадий в напъните за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос. В неделя, 1 септември, специфичният делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют ще се срещне в Никозия с водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в опит да се завърши техническото задание за договарянията. От позитивния резултат от диалозите й зависи и идната среща на двамата кипърски водачи с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в Ню Йорк в края на септември.

Заради противозаконните дейности на Турция и предизвикваното от нея възходящо напрежение Кипър изиска районът на Източното Средиземноморие да бъде включен като „ област на интерес” за наличието на военно-морски сили на Европейския съюз в него.

Предложението бе направено от министъра на защитата на страната Саввас Ангелидис през вчерашния ден на извършената в Хелзинки неофициална среща на министрите на защитата от Европейски Съюз. Според министъра би трябвало да се засилят дейностите за използване на клаузата за взаимност в случаите, когато една държава-членка се нуждае от помощта на другите страни. Той съобщи, че има позитивен отговор от Гърция и от други страни-членки. Франция, чийто енергиен колос „ Тотал” работи в офшорната зона на Кипър, също е повдигнала въпроса за Източното Средиземноморие, сподели Ангелидис.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР