Турция започва масово производство на собствен боен танк - Алтай.

...
Турция започва масово производство на собствен боен танк - Алтай.
Коментари Харесай

Алтай - танкът, който гарантира военното бъдеще на Турция

Турция стартира всеобщо произвеждане на личен военен танк - " Алтай ". Със задачата е зает локалният производител на бронетранспортьори BMC, а първият сходен танк би трябвало да бъде доставен на турската войска в границите на 18 месеца.

Военните ще получат общо 250 бройки от новата бойна машина, а компанията обезпечава и логистична поддръжка през целия им витален цикъл, заяви държавната Дирекция отбранителна индустрия, представена от локални медии.

Производството ще протече на няколко стадия - в началото ще бъдат доставени 40 танка, след което ще бъдат създадени още 210 бойни машини с осъвременени бронирани системи и подсистеми. Крайната цел е 1000 нови танка, коeто доста ще ускори бойния потенциал на турските сухопътни войски.

В плана вземат участие водещи турски оръжейни производители като Roketsan, Aselsan, Havelsan и Институтът по машиностроене и химическа индустрия.

 Турция показа най-мощната артилерийска ракетна система
Турция показа най-мощната артилерийска ракетна система

Jobaria може да изстреля 240 ракети за по-малко от 2 минути

Могъща бойна машина, създадена в Турция

Основното оръдие на бойната машина ще бъде 120-милиметрово гладкоцевно оръдие 55 диаметър. Неговата система от ново потомство за надзор на огъня ще му разреши да поразява цели в придвижване с висока степен на акуратност.

Танкът ще разполага и с 12.7-милиметрова отдалечено следена тежка картечница и 7.62-милиметровo оръжие, уместно за огнева поддръжка и пукотевица в жилищни региони.

Бойната машина ще има и композитни брони, с цел да устои на въздействието на шрапнели, патрони, ракети или снаряди, предпазвайки екипажа от противников огън.

Сред останалите значими детайли на новия танк ще бъдат живоподдържаща система, спомагателна отбрана от противотанкови мини, лазерна система за предизвестие и и 360-градусова наблюдателна система.


Източник:

"Алтай " ще бъде съществена бойна единица на Турция в бъдеще

Почти всички елементи на новия танк - оръжейни ситеми, командни системи, брони и така нататък ще бъдат създадени в Турция. Единствено моторът ще за първите модели дойде от чужбина.

В момента прототипът на " Алтай " се задвижва от дизелов елемент с 1500 конски сили, създаден от немската MTU Friedrichshafen. Тя ще достави моторите за първите модели на бойната машина.

Танкът, основан на южнокорейският K2 Black Panther, се създава от няколко години. Прототипът бе показан на ревюто за защита през 2011 година в Истанбул. Бойната машина носи името на турския армейски военачалник Фахретин Алтай, който командва Пети кавалерийски корпус по време на Турската война за самостоятелност.

Според информация на турските медии общата инвестиция в плана, чието развиване ще продължи повече от 20 години, се чака да доближи сред 25 милиарда и 30 милиарда $.

 Турция има лазерно оръжие, което пробива дебела стомана и смъква дронове
Турция има лазерно оръжие, което пробива дебела стомана и смъква дронове

Военната система е изключително потребна против дронове и безпилотни подводници

Танк от последващо потомство

Описван като военен танк от последващо потомство, " Алтай " ще бъде главната сухопътна бойна единица на турската войска. Той ще бъде оборудван с технологии, които му дават опция да обезпечи всевъзможен тип тактическа поддръжка за войска от 21-ви век. При създаването му са взети поради сегашни и бъдещи бойни провокации.

Очаква се " Алтай " да се трансформира в главен детайл на турската войска в бъдеще, с помощта на отличната си подвижност, превъзходна огнева мощност и устойчивост.

Танкът е значима стъпка в упоритостта на Турция сама да създава военната техника и оръжейните системи, нужни за защитата й.

" Трябва да преодолеем пречките пред самостоятелното турско произвеждане. Разбира се, ние не затваряме вратата за задгранични сътрудници, нашата врата е отворена за тези, които желаят да си сътрудничим ", съобщи ръководителят на Асоциацията на отбранителната промишленост Исмаил Демир.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР