Турция започва изпитания на един от компонентите на зенитно-ракетните комплекси

...
Турция започва изпитания на един от компонентите на зенитно-ракетните комплекси
Коментари Харесай

Bloomberg: Въпреки заплахите на Вашингтон, Турция започва изпитания на ЗРК С-400

Турция стартира тествания на един от съставените елементи на зенитно-ракетните комплекси С-400, закупени от Русия, написа Bloomberg.

Турските управляващи подхващат тази стъпка, макар заканите на Вашингтон да санкционират Анкара за това, че последната взема на въоръжение съветския комплекс.

Турция стартира тестване на ракетните радари на С-400 за противоракетна защита, оповестява Bloomberg. Тази стъпка би могла да изостри разногласията със Съединени американски щати и, евентуално, даже да провокира налагането на наказания против Анкара.

Военен аероплан ще бъде употребен за тестванията на радарното съоръжение на съветската зенитна ракетна система, отбелязва изданието с позоваване на представител на турското министерство на защитата, който пожела да остане неизвестен.

Решението за тестванията е взето след среща този месец сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския водач Доналд Тръмп. По време на този диалог Ердоган съобщи, че няма да се откаже от разгръщането на съветските системи, даже макар желанието на Конгреса на Съединени американски щати да накаже Анкара за сходни дейности.

Както припомня изданието, Турция и Съединени американски щати, като съдружници в НАТО, спорят между тях по отношение на евентуалните опасности от С-400 за скъпо струващата стратегия на американските изтребители F-35.

Високопоставени служители на Пентагона неведнъж заявяваха, че Турция няма да може да продължи да създава съставни елементи за F-35, нито ще може да закупи тези самолети, в случай че реши да разгърне комплексите, добити от Москва.

Американските чиновници се тормозят, че секретните технологии, употребявани в модерните изтребители F-35, могат да бъдат разкрити и употребявани за възстановяване на съветската технология, ако у Турция на въоръжение се намира и едното и другото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР