Турция започна нов етап от операцията си в Сирия Маслинова

...
Турция започна нов етап от операцията си в Сирия Маслинова
Коментари Харесай

Турция разширява настъплението към Африн, Ердоган разкри важна подробност за операцията

Турция стартира нов стадий от интервенцията си в Сирия „ Маслинова клонка “, която се организира покрай град Африн. През почивните дни турските подразделения се придвижиха с 8 километра напред, поставяйки под собствен надзор десетки обитаеми пунктове.

Междувременно стана ясно, че турските въоръжени сили дружно с частите на „ Свободната сирийска войска “ са завладяли стратегически значимия връх Барсая край сирийския град Африн, предава Anadolu Agency. Кюрдските „ Отряди за национална самозащита “ са употребявали върха, имащ изход към сирийската област Аазаз и турската провинция Килис, с цел да нападат цивилни с гаубици и ракети.

Отделно турските сили са завладяли селата Шейх Бади, Марсо и Хафтар. Преди няколко часа стартира нахлуване от още една страна – от страна на сирийския град Аазаз. По думите на турския водач Реджеп Тайип Ердоган, армията има намерение да „ освободи Африн от терористите “, с цел да може сирийците да се върнат по домовете си. Ердоган бе безапелационен, че страната му няма да се откаже от интервенцията.

„ Операцията в Африн освен е ориентирана към отбраната на националните ползи на Турция, само че и би трябвало да способства за гарантирането на териториалната целокупност на Сирия, отбраната и сигурността на сирийския народ “, сподели турският президент. Турският президент също съобщи, че Анкара има съглашение с Москва по отношение на интервенцията „ Маслинова клонка “. 

„ Турция няма да се откаже от интервенцията в Африн, Турция има съглашение с Русия “, сподели той.  Ердоган подсети, че първият удар „ по тези, които са желали да образуват терористична зона “ по турската граница, е бил нанесен по време на интервенцията „ Щитът на Ефрат “.

В момента Водоснабдителна система на Турция унищожават терористичната зона, за основаването на която роля са изиграли и Съединени американски щати, които са доставили в този район 5 000 партиди военно снаряжение. Според Ердоган, то е било разпределено сред терористичните организации.

При това турският президент акцентира, че откакто турската войска сложи Африн под собствен надзор, сирийците ще могат да се върнат по домовете си, оповестява изданието Yeni Safak.  

По-рано турският министър председател Бинали Йълдъръм съобщи, че интервенцията на турската войска в Африн се организира със знанието на Русия и Дамаск, с които Анкара поддържа непрекъснат контакт. При това той означи, че " Русия не е имала възражения ", а Анкара поддържа контакти с Москва и посредством нея с Дамаск.   Ситуацията в Сирия бе коментирана и от съветския външен министър Сергей Лавров.

Той прикани за въздържаност и уважаване на суверенитета на Сирия, а също и изясни, че първичната причина за неочакваната военна интервенция на Турция са станали следващите опити на Съединени американски щати да основат нова въоръжена формация на границата с Турция.

Превод и редакция: Блиц

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР