Турция започна и наземна операция в Северна Сирия, след което

Турция започна и наземна операция в Северна Сирия, след което ...

Турци и кюрди се бият в Сирия, цивилните бягат.

Турция започна и наземна операция в Северна Сирия, след което нейните войски са влезли в контакт с кюрдски въоръжени сили в граничните райони на запад от град Камишли (680 км от Дамаск), предава TACC.
Според местни медии в битката се използва бойно оръжие и гранатомети. Артилерията на турската армия, след кратка пауза е възобновила обстрела на западната и източната околност на Камишли, който е административен център на самопровъзгласилата се кюрдска автономия.
По-рано турските военновъздушни сили извършиха нападения, а по-късно техни войски атакуваха 20 защитни линии на кюрдските формирования в Североизточна Сирия.
Според информацията, агресивните действия на турските войски са довели до разрушаването на водната кула в един от ударените градове. Местните власти заявиха, че екипите за ремонт спешно са изпратени на мястото на съоръжението, което доставя питейна вода на 2 млн. жители. Според информацията са нанесени сериозни щети и на местния язовир.
По-рано беше съобщено, че цивилните са напуснали граничните градове Рас ал Айн и Тел Абиад, близо до които сега са концентрирани големи сили на турските войски и сирийската въоръжена опозиция. Жителите заминават за съседните селища, където са създадени приемни центрове за бежанци.
Според кюрдските източници по време на бомбардировките и обстрелите, проведени от турски войски, 7 кюрдски бойци са били убити, а ранени са били 16. Убити са още двама цивилни, а 20 други са ранени в резултат от военните действия.
По-рано Анкара обяви началото на операция "Източник на мир", чиято цел е създаване на зона за сигурност, където според Анкара да бъдат заселени сирийските бежанци в Турция.

Източник: actualno.com