Турция започна да подсилва военните си части, разположени по границата

...
Турция започна да подсилва военните си части, разположени по границата
Коментари Харесай

Турция подсилва войските си по границата със Сирия

Турция стартира да укрепва военните си елементи, ситуирани по границата със Сирия, оповестява " Блумбърг ".

Действията й идват единствено часове, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че до дни ще стартира задгранична интервенция против кюрдските милиции в Северна Сирия, които разчитат на поддръжката на Съединени американски щати.

По данни на турски медии Анкара е изпратила спомагателни бронирани машини и бойци до граничният град Акчакале.

Припомняме, през вчерашния ден Ердоган разгласи, че Турция е подготвена за военна интервенция, която може да стартира в най-скоро време и ще бъде ориентирана против територии под контрола на подкрепяните от Вашингтон кюрдски отряди за национална самозащита в Северна Сирия. Той заплаши с военни дейности по земя и въздух на изток от река Ефрат.

Турският президент даде обещание да сътвори буферна зона в Сирия, която да изведе кюрдските милиции от района и в която да засели част от сирийските бежанци в Турция. Анкара подозира Вашингтон, че поддържа кюрдските упоритости за самоуправление в Сирия. По тази причина тя е подготвена да употребява военна мощ против това, което съгласно нея е " преначертаване " на границите на района. Ердоган неколкократно отправяше апел към Съединени американски щати да се причислят към напъните му за уголемение на контрактуваната зона за сигурност, като от дълго време заплашва и с военни дейности, в случай че това не се случи.

Причина за обтегнатите връзки сред Вашингон и Анкара са точно отрядите за национална самозащита в Северна Сирия. Според Турция милициите заплашват сигурността й поради връзките си с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която оперира и в Турция и упорства за автономност. Освен от Анкара ПКК е приета за терористична формация и от Съединени американски щати и Европейски Съюз./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР