Турция взима предвид безпокойствата на НАТО по повод придобиването от

...
Турция взима предвид безпокойствата на НАТО по повод придобиването от
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция взима предвид безпокойствата на НАТО за С-400

Турция взима поради безпокойствата на НАТО във връзка придобиването от Анкара на съветска зенитно-ракетна система С-400, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от частната телевизия НТВ. Министърът приказва на среща в Анкара, отдадена на политико-военни съвещания, с сътрудниците си от Румъния и Полша Теодор Мелешкану и Яцек Чапутович.

Чавушоглу подсети, че турската страна е предложила на Съединени американски щати да бъде формирана взаимна техническа работна група, която да разсее опасенията, че съветската система съставлява опасност за оборудването на Съединени американски щати и НАТО. Засега обаче турската страна не е получила отговор на предлагането си, уточни той.

"От наша страна всичко е ясно. Всички тези проблеми произтичат от системите за противовъздушна защита С-400, които се оказахме принудени да купим от Русия ", уточни министърът. Чавушоглу отхвърли рецензиите, че Турция не взима поради паниките на НАТО по отношение на съветската система.

"Ние би трябвало да взимаме под внимание безпокойствата на НАТО. Не е вярно да се споделя, че Турция не ги взима поради. Ние постоянно демонстрираме сензитивност ", уточни министърът.

Той добави, че турската страна не приема за вярно да се слага въпросът какво ще стане, в случай че в Турция има С-400 и в обсега на системата попаднат изтребители Ф-35.

"Нашите съдружници би трябвало да схванат доста добре следното: ние се нуждаем от система за противовъздушна защита ", акцентира той, представен от СиЕнЕн-Тюрк.През 2016 година стана известно, че Турция и Русия водят договаряния за доставка на С-400.

През септември 2017 година Русия удостовери, че е подписан контракт, а президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е импортиран задатък по договорката.САЩ поставят дейни старания да не позволен доставянето на съветските системи С-400 на Турция и се стараят да я убедят да купи вместо това отбранителни системи Пейтриът.

Според оповестения график Турция следва да получи доставката на С-400 в средата на лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР