Турция вече е купила руските зенитни системи С-400, които се

...
Турция вече е купила руските зенитни системи С-400, които се
Коментари Харесай

Ердоган: Ще търся сметка на всеки, който ни изключи от програмата за F-35

Турция към този момент е купила съветските зенитни системи С-400, които се надяваме да бъдат доставени през юли, и ще диря сметка на всеки, който изключи страната ни от програмата за самолетите F-35. Това съобщи на партийна среща президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Това става броени седмици преди 31 юли - крайният период, който Съединени американски щати дадоха на Анкара да спре покупката и разполагането на ракетните системи, които при консолидираното си с турската отбранителна система съгласно Пентагона може да получат секретни данни, компрометиращи съществени преимущества на F-35. В писмо от 6 юни министърът на защитата Патрик Шанахан предизвести турския си сътрудник, че след тази дата стартира развой за подмяна на турското присъединяване в програмата и производството от " Локхийд Мартин " на евентуално най-модерния военен аероплан на въоръжение сега.

В понеделник Камарата на представителите в американския Конгрес утвърди резолюция с целесъобразна мощ " За изложение на угриженост за съюза САЩ-Турция ", в която се упорства за прекъсване на договорката за съветските ракети и се приканва за наказания, в случай че доставката бъде осъществена.

" Рядко се вижда нещо сходно, само че това е проблем без нюанси. Няма нищо по средата сред двата избора - господин Ердоган или стопира съветската договорка, или продължава с нея ", разяснява в понеделник конгресменът Елиът Енгел, ръководител на комисията по външна политика. " Изключено е Турция да има по едно и също време и съветски оръжия, и американски F-35. Трети вид няма. "

В отговор турското външно министерство сподели във вторник, че външната политика и правосъдната система са обект на " нечестни " и " неоснователни " обвинявания в резолюцията. " Неприемливо е да се взимат решения, които не служат на увеличение на взаимното доверие, които не престават да употребяват езика на закани и наказания и които слагат разнообразни изкуствени периоди ", се споделя още в позицията.

Писмото на Шанахан употребява език, който не дава отговор на духа на съюза посред ни, съобщи и министърът на защитата Хулуси Акар във вторник. От министерството допълниха, че за 13 юни е очакван телефонен диалог сред двамата. Анкара продължава да поддържа версията, че отвод на Вашингтон да ѝ продаде ракетни системи " Пейтриът " са я принудили да потърси други оферти и че руснаците са предложили по-добра договорка, включваща и предаване на технологии.

Във вторник рейтинговата организация " Фич " предизвести, че в случай че последват американски наказания, те ще имат " доста влияние " върху отношението на вложителите към турската лира. И без това турската национална валута е в спад от края на март, частично поради разногласията с Вашингтон за зенитната система. " Ако бъдат наложени наказания, резултатът ще е релативно омекотен и директните последствия ще са минимални. Но въздействието върху настроенията (на инвеститорите) ще е доста, изясни Пол Гембъл, старши шеф и началник на " Фич " за зараждащите стопански системи в Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР