Турция увери Организацията на обединените нации, че нейната военна операция

...
Турция увери Организацията на обединените нации, че нейната военна операция
Коментари Харесай

Турция увери ООН: Операцията в Сирия ще бъде пропорционална, премерена, отговорна

Турция увери Организацията на обединените народи, че нейната военна интервенция в Северна Сирия ще бъде " пропорционална, премерена и виновна ". Това става преди закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, на което ще бъде разисквана турската атака, съобщи организация Ройтерс.

Съветът за сигурност ще се събере през днешния ден, с цел да разиска обстановката в Сирия по искане на петте европейски членки на органа - Англия, Франция, Германия, Белгия и Полша.

" Както и в тази ситуация на предходни антитерористични интервенции, турският отговор ще бъде симетричен, обмислен и виновен ", написа турският дипломат в Организация на обединените нации Феридун Синирлиоглу в писмо до Съвета, забелязано от Ройтерс. Турският дипломат показва, че интервенцията е ориентирана единствено против терористи и техните скривалища, убежища, военни позиции и съоръжение. Посланикът твърди, че са взети всички защитни ограничения, с цел да се предотвратят вреди за цивилното население, предава Българска телеграфна агенция.

Турция оправдава своите дейности с член 51 от Хартата на Организация на обединените нации, който касае самостоятелното или групово право на самоотбрана при въоръжена офанзива.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш е " доста угрижен " от развоя на събитията в Североизточна Сирия, съобщи представителят на Организация на обединените нации Фархан Хак и уточни, че " всяка военна интервенция би трябвало да съблюдава напълно Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното филантропично право ".

Гутериш прикани за отбрана на цивилното население и гражданската инфраструктура. Говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак сподели още, че генералният секретар на Организация на обединените нации не има вяра във военно решение на сирийския спор. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР