Турция увеличи броя на военните си по границата със Сирия,

...
Турция увеличи броя на военните си по границата със Сирия,
Коментари Харесай

Турция с нова военна стъпка спрямо Сирия, САЩ не подкрепя

Турция усили броя на военните си по границата със Сирия, оповестиха локалните медии, откакто президентът на югоизточните ни съседи Реджеп Ердоган заплаши да стартира военна интервенция в региона против подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски милиции, съобщи БГНЕС.
Броят на турските военни патрули с бронирани машини се е нараснал в граничния град Акчакале, заяви организация DHA. Девет бронирани машини и рейс с военни е дошъл в града. Конвоят е бил изпратен с цел да бъдат подсилени военните елементи по границата със Сирия, твърди Анадолската организация, без да свързва непосредствено новопристигналите военнослужещи със опасността на Ердоган за военна интервенция.
В събота, 5 октомври, турският президент възобнови опасността си да стартира наземна и въздушна атака против кюрдските отряди за самоотбрана, които Анкара дефинира като терористична група. Той съобщи, че подготовката е приключена и предизвести, че интервенцията може да стартира доста скоро, " даже на следващия ден ". Преди това Турция разгласи, че към този момент има проекти за такава атака.
Въпреки че Съединени американски щати и Турция договориха съглашение през август за основаване на буферна зона в Северна Сирия, с цел да бъдат държани милициите надалеч от турската граница, Анкара не крие недоволството си от бавния прогрес на основаването на буферната зона.
Междувременно Белият дом заяви, че Съединени американски щати няма да поддържат турска интервенция в Северна Сирия. Информацията идва след телефонен диалог сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и турския му сътрудник Реджеп Ердоган.
" Турция скоро ще стартира плануваната от дълго време интервенция в Северна Сирия. Американските военни няма да поддържат и няма да вземат участие в тази интервенция. Американските сили, които победиха локалния " халифат на ИДИЛ ", към този момент няма да са в непосредствена непосредственост ", написа в известието от президентската администрация на Съединени американски щати. В него се споделя, че към този момент Турция ще носи отговорността за всички муниции на ИДИЛ, хванати през последните две години след провалянето на терористичната група от страна на Съединени американски щати.
В неделя стана ясно, че турският президент Реджеп Ердоган и американският държавен глава Доналд Тръмп са се договорили по време на телефонен диалог да се срещнат във Вашингтон идващия месец, с цел да обсъдят зоната за сигурност в Северна Сирия, заяви президентството на Турция. По-рано Ердоган съобщи, че решението за започване на турска военна интервенция в Северна Сирия, на изток от река Ефрат, може да бъде взето в околните дни. Той добави, че цел на интервенцията ще бъде прочистването на пограничния регион в граничещите с Турция територии от Кюрдските сили за самозащита и основаването там на зона за сигурност, в която ще бъдат настанени намиращите се в Турция сирийски бежанци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР