Турция успя в края на седмицата да нанесе удари по

...
Турция успя в края на седмицата да нанесе удари по
Коментари Харесай

Неназован дипломат разказа на Le Figaro за услугата "на царя Путин за султана Ердоган"

Турция съумя в края на седмицата да нанесе удари по сирийските сили в Идлиб единствено тъй като Русия го разреши, оповестява френският Le Figaro, базирайки се на посланик от Организация на обединените нации, който пожела да остане неизвестен.

Според дипломата, отваряйки небето за турските дронове, Владимир Путин разреши на Реджеп Ердоган да не загуби репутацията си и в това време той съумя да избави живота на съветските военни, написа "Поглед инфо ".

Докато Турция продължава да укрепва позициите си към сирийската провинция Идлиб, сирийската войска под прикритието на съветската авиация в понеделник още веднъж влезе в „ стратегически значимия “ град Серакиб, написа Le Figaro.

Както напомня кореспондентът на френското издание, точно това населено място, ситуирано на 30 км източно от провинциалната столица на провинцията, град Идлиб, беше превзето в четвъртък от протурските бунтовници, които няколко часа по-късно попаднаха под „ съветските въздушни удари “; заради гибелта на 34 турски военнослужещи вследствие на тези набези "Москва и Анкара бяха на ръба на войната ".

Серакиб е ситуиран на пресичането на две автомагистрали, контролът над които Дамаск се стреми да си възвърне: едната води до огромния северен град Алепо, а другата до разположената на средиземноморското крайбрежие Латакия, считана за "наследствена благосъстоятелност на семейство Асад ", написа създателят.

По данни на Le Figaro се оповестява, че сирийската войска е съумяла още веднъж да завземе Серакиб след "ожесточени конфликти ", при които са починали минимум 23 "бунтовници и ислямисти "; обаче, както сподели представител на бунтовниците, Дамаск управлява единствено част от града.

„ Доста изненадващо е, че сирийската войска, която беше подложена на мощни удари от четвъртък, съумя да върне Серакиб единствено за четири дни “, изрази подозренията си в изявление за Le Figaro водачът на сирийската съпротива Самир Айта, който живее във Франция.

Междувременно има още една значима детайлност - в понеделник съветската военна полиция влезе в града, което беше „ предизвестие както за Турция, по този начин и за подчиняващите й се бунтовници “, акцентира кореспондентът на френското издание.

Задействайки десетки ударни дронове, започвайки в петък, Анкара съумя да ускори позициите на протурските бунтовници в някои региони, като в същото време унищожи "десетки сирийски военни центрове, както и военно летище в региона на Алепо и няколко десетки танкове, гаубици, МЛС и системи за Противовъздушна отбрана ", се споделя в материала Le Figarо.

Според създателя на публикацията цифрите, приведени от турските управляващи - те настояват, че са "неутрализирали " 2212 сирийски военнослужещи - евентуално са мощно пресилени, само че загубите на сирийската войска евентуално са били стотици.

В неделя, като разгласи началото на интервенцията си „ Щит на пролетта “, турската войска също смъкна два сирийски бомбардировача Су-24. "Само за няколко часа Турция нанесе повече вреди на сирийската войска в Идлиб, в сравнение с дългогодишно въстание в цялата страна ", съобщи сирийско-британският анализатор Дани Маки в Twitter.

За първи път Турция употребява ударните си дронове в подобен мащаб в границите на спора в Сирия, само че това се случи единствено тъй като беше „ дадена зелена светлина от господарката на сирийското небе - Русия “, споделя журналистът Le Figaro.

Както заяви за изданието при изискване за анонимност дипломатът на Организация на обединените нации, който следи обстановката в Сирия, турският президент Реджеп Ердоган получи опцията да употребява дронове като „ отстъпка “ от съветския водач Владимир Путин по време на телефонните им диалози в петък сутринта.

"Султан Ердоган беше толкоз сърдит, че цар Путин трябваше да му даде малко място, с цел да може да избави репутацията си ", споделя източникът. Според дипломата "Путин даде на Ердоган 72 часа да употребява сирийското въздушно пространство без интервенция от страна на Русия ".

Междувременно този "гратисен интервал ", който разреши на Москва да "отведе бойците си на безвредно място, заобикаляйки загубите заради турските набези ", завърши в неделя вечерта: Кремъл разгласи, че турската страна е предизвестена, че Русия към този момент не може да подсигурява сигурността на турските самолети в небето над Идлиб, акцентира Le Figaro.

Междувременно сирийската войска разгласи основаването на зона без полети над североизточните региони на страната, заплашвайки да смъкна всички самолети и дронове, които нарушават това въздушно пространство, написа изданието.

поред дипломата на Организация на обединените нации, който беседва с кореспондента на изданието, това „ систематизиране на функциите “ е било особено проведено по подобен метод, че Москва да помогне на „ турския си съдружник да не загуби репутацията си “. „ Турците упрекват единствено сирийците, макар че знаят, че руснаците са ги блъснали в петък. Путин си затвори очите за турските дронове, а турците удариха единствено по сирийските бойци.”, цитира го Le Figaro.

В понеделник Москва и Анкара си размениха "примирителни " изказвания: турският министър на защитата Хулуси Акар акцентира, че турската страна няма "намерение да влиза в борба " с Русия, до момента в който Кремъл още веднъж акцентира значимостта на съдействието с Анкара, се споделя в материала на френския вестник.

Според Le Figaro всяка страна се приготвя за срещата сред Путин и Ердоган, която е планувана за четвъртък; там те ще би трябвало да дефинират рамката, в която Русия и Турция ще работят в Идлиб занапред нататък, защото съглашението от Сочи, в сходство с което те действаха от септември 2018 година, към този момент „ претърпя провал “ през последните дни.

Ердоган разгласи, че ще упорства за преустановяване на огъня, с цел да спре вълната от бежанци, които се доближават до турските граници, написа Le Figaro.

Според някои данни турският водач ще изиска от Владимир Путин да се сътвори зона под контрола на Турция на територията на 30 км в дълбочина на Сирия, където могат да бъдат настанени бежанците, което ще значи, че в тази зона ще се намира и град Идлиб.

Според дипломата от Организация на обединените нации Владимир Путин най-вероятно няма да се съгласи на сходни условия, защото в случай че е подготвен да толерира наличието на бунтовници в Идлиб като цяло, това е единствено краткотрайно.

Освен това съветският водач в договарянията най-вероятно ще напомни в никакъв случай неизпълненото заричане на Турция да сдържа въстаниците против Асад, също ще изиска откриването на автомагистралата Алепо-Латакия или ще повдигне въпроса за основаването на взаимни патрулни подразделения в провинцията, счита кореспондентът на Le Figaro.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР