Турция стана последната страна от НАТО, която ратифицира членството на

...
Турция стана последната страна от НАТО, която ратифицира членството на
Коментари Харесай

Турция даде зелена светлина на Финландия за НАТО

Турция стана последната страна от НАТО, която ратифицира участието на Финландия в отбранителния алианс след съветската атака против Украйна, заяви TRT World.

Парламентът в четвъртък единомислещо поддържаха присъединението на скандинавската страна.

Законодателният орган на Унгария утвърди сходен законопроект по-рано тази седмица.

Това оставя Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, единствено на няколко механически стъпки от това да стане 31-вият член на най-мощния боен блок в света.

Решението беше предстоящо .
 Финландия чака турското
Финландия чака турското " да " за НАТО тази седмица

Анкара към този момент даде обещание, че ратифицира скоро участието

Припомняме, че Финландия и нейната съседка Швеция сложиха завършек на десетилетията на военно необвързаност и взеха решение да се причислят към НАТО предишния май на фона на съветската атака в Украйна.

Кандидатурите им бяха признати на срещата на върха на алианса през юни, само че трябваше да бъдат утвърдени от всички парламенти на членовете - развой, който спря след политически възражения и възражения по отношение на сигурността, повдигнати от Турция и Унгария.

Турция, член на НАТО от над 70 години, изиска от двете скандинавски страни да подхващат съответни дейности против терористични групи като ПКК и " Фето ", с цел да се причисли към алианса.

Швеция одобри закон против тероризма предишния ноември, надявайки се, че Анкара ще утвърди кандидатурата на Стокхолм да се причисли към НАТО. Новият закон, който ще влезе в действие на 1 юни, ще разреши на шведските управляващи да преследват лица, които поддържат терористични организации.

Страната обаче се сблъска с неприемане и от Унгария поради мнения за работата на държавното управление си. Така,
 Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО
Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Но всичко зависи от дейностите на Стокхолм

Според Анкара, Финландия е направила нужното, с цел да получи участие, до момента в който Швеция има още работа за извършване.

Финландия сподели своята воля и увереност в битката с тероризма както в нормативната уредба, по този начин и в практиката, сподели заместник-министърът на външните работи Бурак Акчапар, който срещна депутатите с предлагането за законопроекта.

" От началото на този развой Финландия беше по-подготвена и решена да отговори на чувствителността и упованията на нашата страна ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР