Турция ще засили военното си присъствие в окупирания Северен Кипър,

...
Турция ще засили военното си присъствие в окупирания Северен Кипър,
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър

Турция ще ускори военното си наличие в окупирания Северен Кипър , откакто Съединените щати, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Ройтерс.

Говорейки в телевизионно изявление за CNN Turk, Ердоган сподели, че премахването на рестриктивните мерки е " необяснимо от позиция на наличие и време ".

По-рано този месец Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че държавният секретар Антъни Блинкън е премахнал комерсиалните ограничавания за отбранителни артикули за Кипър за фискалната 2023 година.

" Съединените щати, които подценяват и даже предизвикват стъпките на кипърско-гръцкото дуо, което заплашва мира и стабилността в Източното Средиземноморие, ще доведат до конкуренция във въоръжаването на острова с тази стъпка ", сподели Ердоган.

" Ще изостанем ли? Не можем ", сподели той и добави, че " Турция към този момент има 40 000 бойци на острова и ще ги укрепи със сухопътни, морски и въздушни оръжия, муниции и транспортни средства , " сподели Ердоган.

" Всеки би трябвало да знае, че тази последна стъпка няма да остане без отговор и че ще бъдат взети всички защитни ограничения за сигурността на кипърските турци ", сподели Ердоган.



Кипър беше разграничен след турска инвазия през 1974 година, провокирана от къс прелом, инспириран от Гърция. Оттогава Кипър е разграничен и двете администрации на острова взаимно не се признават, а единствено държавното управление в Никозия, което принадлежи на кипърските гърци, е интернационално прието. Отцепилата се турска страна в северната част на разделения остров е приета единствено от Анкара.

Съединени американски щати вкараха ембаргото през 1987 година, с цел да попречат на евентуална конкуренция във въоръжаването да навреди на мирните договаряния с отделилите се кипърски турци от средиземноморската островна страна.  

Тъй като Кипър нямаше достъп до американски оръжия, държавното управление му се обърна към Русия, с цел да закупи ударни хеликоптери Ми-35, танкове Т-80 и зенитно-ракетни системи " Тор " -М1.
 Кипър подписа съглашение с Airbus за закупуване на 6 бойни хеликоптера
Кипър подписа съглашение с Airbus за закупуване на 6 бойни хеликоптера

Страната се стреми да модернизира въоръжението си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР