Турция ще започне да добива петрол и газ близо до

...
Турция ще започне да добива петрол и газ близо до
Коментари Харесай

Турция иска да добива петрол и газ край Кипър, опасност от напрежение с Гърция

Турция ще стартира да добива нефт и газ покрай Кипър през идващите дни. Това разгласи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу, оповестява електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Медията акцентира, че този ход може да провокира напрежение със прилежащите на Турция Кипър и Гърция.
Турция и интернационално приетото държавно управление на Гърция имат припокриващи се искания за пълномощия за изследвания на петрол и газ в Източното Средиземноморие, район, за който се счита, че е богат на находища на тези естествени запаси.
„ В идващите дни ще стартираме да пробиваме с два кораба към Кипър “, съобщи Чавушоглу в тирада на бизнес конференция в провинция Айдън в Западна Турция.
„ Нека тези, които идват в района, както и техните компании, да видят, че нищо не може да се направи в този район без нас. Нищо не може да се направи в Средиземноморието без Турция, няма да позволим това”, увери първият посланик на Анкара.
Турция започва първата си проучвателна задача с кораба „ Фатих “ през октомври предходната година. Втори транспортен съд, който трябваше да оперира в Черно море, бе отклонен към региона на Кипър.
Севернокипърската турска република, подкрепяна от Анкара, твърди, че всяко офшорно благосъстояние принадлежи и на нея, като сътрудник в основаването на Република Кипър през 1960 година.
Островът е разграничен през 1974 година Безбройните миротворчески старания се провалиха, а офшорното благосъстояние от ден на ден усложнява договарянията за сливане на Кипър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР