Турция ще закупи още един сондажен кораб, с който ще

...
Турция ще закупи още един сондажен кораб, с който ще
Коментари Харесай

Турция готви сондажи и в Черно море

Турция ще закупи още един сондажен транспортен съд, с който ще прави сондажи освен в Средиземно, само че и в Черно море и даже в интернационалните води.

Според президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, спогодбата сред Анкара и Триполи e " разрушила игрите " на Израел, Египет, кипърските гърци и Гърция. Вследствие на съглашението тези страни не могат да образуват линия за транспорт на природен газ без утвърждението на Турция, а ръцете на Гърция били " вързани ", съобщи Ердоган в изявление онлайн по държавната турска телевизия ТРТ.

По думите му с подписването на съглашението с Либия Анкара е посочила на света решителността си да брани правата си. Според турския водач, след подписването на морското съглашение с Либия, други интернационалните играчи не могат да правят изследвания в зоните, маркирани от Турция. " Разширихме териториите, над които имаме права, до оптималното допустимо равнище ", разгласи Ердоган.

Той изрази подготвеност да договаря с всички крайбрежни страни за заслужено решение, в това число да задейства каналите за разговор с Гърция, само че съгласно него гръцката страна не е направила позитивна стъпка. Ердоган предизвести, че никой не трябва да се съмнява, че Турция няма да разреши едностранни дейности на други страни.

Той загатна и за опция за изпращане на турски военни в Либия, в случай че Триполи изиска това. По думите му Анкара сама ще вземе това решение и няма да желае позволение от никого по въпроса.

Турция оспорва правото на Кипър да създава континенталния си шелф за находища на горива и счита, че част от тези залежи принадлежат както на нея, по този начин и на приетата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Междувременно новият ръководител на Еврокомисията осъди Турция за това, което тя дефинира като " недопустимо " държание в Егейско море.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР