Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита

...
Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита
Коментари Харесай

Ердоган: Анкара ще блокира план на НАТО, ако Алиансът не признае терористичните заплахи срещу Турция

Турция ще се опълчи на проекта на НАТО за отбрана на балтийските страни, в случай че Алиансът не признае групировките, против които Турция се бори, за терористични, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден, преди да отпътува за Лондон за срещата на НАТО, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако нашите другари в НАТО не признаят за терористични организации тези, които ние считаме за терористични организации..., то ние ще застанем против всяка стъпка, която бъде направена там ", предизвести турският президент.

Ердоган съобщи още в Анкара, че Турция чака безрезервна поддръжка в битката си против терористичните закани.

Както организацията заяви предходната седмица, Турция е блокирала предложение на НАТО за отбрана на балтийските страни и Полша, до момента в който не получи цялостна поддръжка за битката си против сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН). Според изявления в турските медии Анкара не е подкрепила документа, защото няколко страни са блокирали различен проект, в който СЗН са упоменати като опасност за националната сигурност на Турция. Начело на тези страни съгласно турския щемпел са били Съединени американски щати.

Вчера турски източник от сигурността съобщи пред Ройтерс, че Турция не изнудва НАТО с отхвърлянето на проекта за отбрана на балтийските страни и Полша. " НАТО е институция, в която Турция има цялостни права на несъгласие, политически и военно, и има процедури тук ", сподели източникът. " Няма сходно нещо като изнудване от страна на Турция - сходно изказване е недопустимо ", добави той.

Турция, Франция, Германия и Англия ще имат обособена среща около срещата на върха на НАТО. По думите на Ердоган те ще обсъдят на първо място проектите на Турция да откри зона за сигурност в Североизточна Сирия, които все още срещат рецензиите на европейските съдружници на Анкара.

Отделно Турция има спор с Гърция и Кипър за правата върху естествените запаси в Източното Средиземноморие. Ердоган сподели, че ще се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Лондон.

Анкара преглежда СЗН като терористична организация, обвързвана с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), само че тези сили са подкрепяни от Запада като съдружник в битката против групировката " Ислямска страна ". На 9 октомври Турция предприе интервенция " Извор на мира " в Североизточна Сирия против СЗН. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР