Турция ще работи срещу създаване на терористичен коридор по границата

...
Турция ще работи срещу създаване на терористичен коридор по границата
Коментари Харесай

Ердоган поиска "град за бежанци" и връщане на 3 млн. души в Сирия, Путин и Рохани замълчаха

Турция ще работи против основаване на " терористичен кулоар " по границата със Сирия, където избира да има " град за бежанци " и обезопасена зона за връщане на 3 млн. избягали от войната. Това бяха част от акцентите от обръщението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който нощес бе хазаин на сътрудниците си от Русия и Иран, Владимир Путин и Хасан Рохани.

В " града за бежанци ", който може да се построи по границата, " ние можем да изградим жилищни визити, " изясни Ердоган, имайки поради сирийската страна на границата.

Жителите на града могат да се занимават със земеделие, да отглеждат плодове и зеленчуци, а мирът и стабилността им могат да бъдат обезпечени от Турция и това ще помогне да се предотврати разделянето на Сирия, съобщи Ердоган. Думите му бяха препратка към коментар на Путин, който настоя, че не може страната да се дели на сфери на въздействие.

Съединени американски щати не мислят по този начин

На конференция, предавана от съветски малките екрани и представена от " Ройтерс ", Ердоган разгласи и че сирийските бежанци (много от които официално нямат подобен статут в Турция) могат да се завръщат в " обезопасената зона ", когато тя бъде образувана дефинитивно взаимно със Съединени американски щати.

Ако зоната се разпростре от турската граница до Дейр аз Зор и Ракка (на десетки километри във вътрешността в Сирия), в нея ще могат да се върнат 3 млн. бежанци, счита Ердоган.

Такава догадка към този момент не съществува в сделките със Съединените щати. Анкара и Вашингтон работят, с цел да основат дружно " обезопасената зона ", която Турция преди искаше главно за отбрана от кюрдски бойци (съюзници на Съединени американски щати, само че считани от Турция за врагове), а в този момент пробва да показа като място за завръщане на бежанци. Според Вашингтон тази зона не може да се простира на повече от 10-15 км във вътрешността в сирийска територия.

Думите на Ердоган в същото време отразяват паниката на турските управляващи, които съгласно голям брой изявления наложително връщат сирийци в родината им поради настроения против над три и половина милиона бежанци, пристигнали в Турция от началото на войната.

Путин: Тръмп даде обещание да Съединени американски щати да изоставен Сирия

Путин употребява мотива, с цел да подсети на американския си сътрудник Доналд Тръмп (който не бе част от срещата), че той е заречен американските войски да си тръгнат от страната.

Тръмп фактически направи това минанала година, само че от този момент отчасти размишления и няма да има евакуиране на целия американски контингент - към 400 души ще останат с мироопазващи цели.

Руският президент означи, че наличието на войски на Съединени американски щати (официално към 2000 души) е нелегално и по тази причина Москва чака изтеглянето да бъде " осъществено и доведено до дъно ".

Различията остават

Петата среща на Путин, Ердоган и Рохани като част от формата от Астана (повече четете тук), приключи с уверения, че са отстранени " пречките " пред образуването на комитета, който - с присъединяване на сирийския режим, цивилен групи и опозиционери - да сътвори план за нова сирийска конституция.

Само част от опозицията обаче приема концепцията за подобен комитет, чието образуване бе контрактувано на проведен от Русия, Турция и Иран конгрес в Сочи. Така съставянето на нова конституция е противоречива тематика за съперниците на президента Башар ал Асад, който, в случай че отвоюва провинция Идлиб, би могъл официално да се разгласи за победител във войната със стотици хиляди жертви.

Обсъждана бе обстановката точно в Идлиб, където съгласно Ердоган трите страни навлизат в интервал на " по-голяма отговорност за мира в Сирия ". Затова " би трябвало да имаме по-голяма тежест ", сподели той. Те дадоха обещание " съответни стъпки " за деескалация в Идлиб (провинция, в която по принцип, според личните им сделки, има деескалационна и буферна зона и режимът и бунтовниците биват призовавани да се въздържат от сблъсъци).

 Ердоган изиска
© Reuters

Отвъд фразите обаче забележимите разлики сред тях - Русия и Иран поддържат режима на Асад, Турция умерени опозиционни групировки - останаха и на срещата, отбелязва " Ройтерс ".

Така да вземем за пример Ердоган отхвърли риска от възобновление на " Ислямска страна " в Северна Сирия, за който приказват Путин и Рохани (и прочее Съединените щати). От своя страна президентите на Русия и Иран въобще не разясниха концепцията за зоната за връщане на бежанци в Сирия, за която упорства Ердоган.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР