Турция ще продължи да спазва споразумението с ЕС за бежанците,

...
Турция ще продължи да спазва споразумението с ЕС за бежанците,
Коментари Харесай

Турският посланик у нас: Ще продължим да спазваме споразумението за бежанците

Турция ще продължи да съблюдава съглашението с Европейски Съюз за бежанците, а България не би трябвало да се тормози от усилване на миграционния напън по южната си граница - в това увери посланикът на Турция у нас доктор Хасан Улусой. Пред Българска национална телевизия дипломатът разяснява и ролята на България в разговора с Европейски Съюз преди утрешната среща на върха в Брюксел, на която се чака да се разисква турската военна интервенция в Северна Сирия. Цветелина Йорданова се срещна с посланика.

Точно седмица след началото на турската военна интервенция в северна Сирия, дейностите на Анкара остават във фокуса на международната и българската дипломация.
Н.Пр. доктор Хасан Улусой, дипломат на Турция в България: Нашият комшия, другар и съдружник България ни схваща доста добре, одобряваме това със удовлетворение. С България имаме настоящо тясно съдействие в съвсем всяка една област, в това число в битката с тероризма и сигурността. Българската страна е за поддържане на разговора сред Турция и Европейския съюз и не е настроена положително във връзка с възможни наказания по отношение на Турция. Изказваме своята признателност, защото това е рационалният метод.
България прикани за прекъсване на военната интервенция в Сирия и посочи опасенията си от пораждане на филантропична рецесия, която би основала миграционен напън по отношение на страната ни.

Н.Пр. доктор Хасан Улусой: Благодарение на тези интервенции, филантропичните рецесии понижават. Чрез пречистване на тези региони от терористи, ще се даде опция на непринуден принцип и по един сигурен метод сред един и два милиона бежанци да се завърнат в своята татковина, което ще докара до понижаване на миграционния напън. Очакваме нашите другари от Европейския съюз да схванат това, да работят с разсъдък и съгласно това да вземат решения на утрешната среща.
Ще продължи ли Анкара да съблюдава съглашението с Европейския съюз за бежанците и може ли България да чака засилен миграционен напън по южната си граница?

Н.Пр. доктор Хасан Улусой: Турция ще продължава да съблюдава съглашението с Европейския съюз по този начин прецизно, както и до момента, няма подозрение в това. Но още през цялото време на този развой Европейският съюз е страната, която не извършва своите задължения в доста сфери - във финансовата ѝ част, във визовата либерализация.
Посланик Улусой разяснява и въпроса дали Анкара има желание и учредения да изиска задействане на чл.5 от Северноатлантическия контракт, който преглежда нахлуване против една страна членка като нахлуване против всички.

Пр. доктор Хасан Улусой, дипломат на Турция в България: По отношение на битката с тероризма, ние чакаме от нашите другари и нашите съдружници най-малкото схващане и проявление на взаимност. Ако успеем да реализираме това, да накараме нашите съдружници и другари да ни схванат, да проявят взаимност с нас, това считам, че ще бъде огромен триумф.
Дипломатът акцентира, че желанието е военната интервенция да завърши час по-скоро, само че едвам откакто задачата за основаване на 30-километрова зона за сигурност в северна Сирия бъде реализирана.

Цялото изявление с посланика на Турция у нас гледайте на следващия ден (17 октомври) в Сутрешния блок на Българска национална телевизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР