Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната

...
Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната
Коментари Харесай

Турция ще продължи да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна

Турция ще продължи да поставя старания за преустановяване на войната в Украйна посредством дипломация и договаряния, съобщи нощес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Анадолската организация.

„ Истанбулското съглашение, което беше реализирано вследствие на взаимните ни старания с Организация на обединените нации за експорт на украинско зърно през Черно море, е най-конкретният образец за тези старания “, сподели Ердоган на вечеря, проведена от Турско-американския народен координационен комитет (TASC) в Рокфелер център в Ню Йорк.

Ердоган е в Ню Йорк във връзка сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. „ Искаме да превърнем позитивния климат, който постигнахме, в преустановяване на огъня и по-късно в дълготраен мир “, добави той. Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха съглашение в Истанбул на 22 юли за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе преустановен след началото на руско-украинската война.

Ердоган сподели още, че Турция чака Съединени американски щати да работят взаимно с Анкара в битката против терористични групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН) и така наречен Фетхуллахистката терористична организация. (ФЕТО). Според Анкара организацията на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен е виновна за опита за прелом в Турция през юли 2016 година Движението на Гюлен ФЕТО се преглежда от турските управляващи като терористична организация. Ердоган сподели, че турските управляващи са работили " подробно " с американските си сътрудници, с цел да изправят водача на Фетхуллах Гюлен и членовете на групировката му пред турското правораздаване.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР