Турция ще получи руските ракетни комплекси С-400 следващия месец, обяви

Турция ще получи руските ракетни комплекси С-400 следващия месец, обяви ...

Ердоган: С-400 идват следващия месец.

Турция ще получи руските ракетни комплекси С-400 следващия месец, обяви турският президент Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.
Страната вече е закупила руските С-400 и сделката е необратима, подчерта държавният глава. "Не казвам, че Турция ще купи С-400. Ние вече сме ги купили. Сделката е подпечатана", бяха думите на Ердоган. Той припомни, че споразумението с Москва е приемливо не само заради цената, но и заради получаването на технологията и възможността за съвместно производство.
По-рано през юни, действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан официално уведоми Турция, че на страната няма да бъде позволено да получи американските изтребители F-35, които вече е закупила, ако финализира сделката за С-400. В отговор Ердоган заяви, че Турция е не само клиент за F-35, но и партньор в производството им, като вече е инвестирала повече от 1 милиард долара в проекта.
Русия и Турция подписаха договор за 2,5 милиарда долара за доставка на четири комплекса С-400 в края на 2017 година. Вашингтон излезе с контрапроект, предлагащ на Турция договор за 3,5 милиарда долара за американски системи Patriot PAC-3s. Турските власти посочиха, че преговорите по предложението на САЩ продължават, но подчертаха, че Анкара няма да анулира договора за системите С-400 заради американската оферта.
По-рано беше съобщено, че първите С-400 ще пристигнат в Турция през юли. С придобиването на системата за противовъздушна отбрана, Анкара ще стане четвъртата страна след Русия, Беларус и Китай, която притежава това оръжие.

Източник: actualno.com