Турция ще освободи от работа над 18 500 държани служители,

...
Турция ще освободи от работа над 18 500 държани служители,
Коментари Харесай

Защо Турция остави без работа 18 500 държавни служители

Турция ще освободи от работа над 18 500 държани чиновници, а като причина за това се показва, че те съставляват риск за сигурността. Решението на Анкара беше оповестено единствено ден преди Реджеп Ердоган да встъпи в служба, откакто беше избран отново за президент на страната.

Около 9000 служители на реда и над 6000 офицери от армията са измежду общо 18 632 души, които ще изгубят работата си. Сред тях влизат още 200 учени и 650 учители. В издадения указ се показва още, че три вестника, една телевизия и 12 асоциации ще прекратят активност, написа Bloomberg.

С тези съкращения общо освободените чиновници от държавния бранш доближават 130 000 души от размириците през юли 2016 година.

" Последните чистки са знак за по-нататъшното подсилване на властта, върху което работи Ердоган след опита за прелом ", разяснява създателят на основаната в Лондон консултантска компания Cornerstone Global Associates Ганем Нусейбех.

Турският президент ще има пълномощието да издава наредби и ще може още веднъж да разгласи изключително състояние, давайки пълномощия на органите на страната да лимитират съществени права и свободи на жителите, когато това се постанова.

В понеделник следва Ердоган да разгласи своя кабинет, като неговите членове ще бъдат понижени на 16 от 27 преди този момент. Също по този начин президентът ще има право да назначи някои високопоставени страни чиновници, в това число и някои съдии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР