Турция ще обере плодовете на усилията си по отношение на

...
Турция ще обере плодовете на усилията си по отношение на
Коментари Харесай

Ердоган: Турция ще обере плодовете на усилията си в Либия

Турция ще обере плодовете на напъните си във връзка с Либия в идните договаряния в Берлин. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с съветския президент Владимир Путин преди срещата на върха, съобщи изданието Daily Sabah, представено от организация " Фокус ". 
Двамата президенти разговаряха по време на среща сред делегациите, в която бяха включени министърът на защитата Хулуси Акар, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, ръководителят на Националната разследваща организация на Турция (MIT) Хакан Фидан, шефът на пресслужбата на турския президент Фахретин Алтън, представителят на президента Ибрахим Калън и други високопоставени чиновници.
Ердоган сподели, че Турция е наясно с отговорността си във връзка с обезпечаването на преустановяване на огъня в Либия, само че означи, че в това отношение би трябвало да си сътрудничат всички участници. „ За да има в Либия политически развой, агресивното отношение на Хафтар би трябвало да завърши “, сподели Ердоган и добави, че срещата на върха би трябвало да улесни прехода към политическия развой. 
Президентът посочи и многоизмерното съдействие сред Турция и Русия и назова 2019 година " светла " във връзка с двустранните връзки. „ Завършихме доста планове, в това число системите за защита С-400 с увереност и без да вършим никакви отстъпки по нашите национални ползи, макар целия напън, с който се сблъскахме “, сподели Ердоган, като означи, че взаимните старания на двете страни са съдействали доста за разрешаване на споровете в района.
Путин от своя страна акцентира, че към този момент са подхванати съществени стъпки във връзка с политическия развой в Либия. " Въпреки продължаващите спорове на място, враждуващите страни ни послушаха и беше реализирано помирение ", сподели съветският президент. " Дори фактът, че конфликтните страни в Либия пристигнаха в Москва единствено за договаряния за помирение, съгласно мен е триумф ", уточни той, като благодари на външните министри на двете страни.
Путин означи, че двете страни са подхванали съществени стъпки в Истанбул, които проправиха пътя за договарянията в Берлин и имат за цел да завършват казуса на срещата на върха.
Припомняме, че през ноември Либия и Турция подписаха съглашения, които обрисуват съдействието във връзка с сигурността и морските въпроси, като разгневиха средиземноморските страни, в това число Гърция и администрацията на кипърските гърци, на които дипломатическата маневра не разрешава едностранно да се възползват от енергийните запаси в района.
Правителството на националното единодушие (ПНЦ) на Либия неотдавна направи публично искане за поддръжка по въздух, земя и море от турските военни, с цел да помогне за попречване на атака от силите на маршал Халифа Хафтар, който се пробва да поеме контрола над столицата Триполи. Турция поддържа приетото от Организация на обединените нации ПНС против милициите и наемниците на Халифа Хафтар.
През април силите на Хафтар започнаха военна акция за завладяване на Триполи от интернационално приетото държавно управление. Хафтар разгласи на 12 декември, че е наредил на бойците да стартират " решителна борба " за завладяването на града.
Повече от 280 цивилни и 2000 бойци са убити от началото на нападението на Хафтар над Триполи, сочи анализът на Организация на обединените нации. Сраженията са прогонили към 146 000 души, като продължаващото принуждение заплашва да потопи Либия в нечовечен безпорядък, след прогонването и убийството на дългогодишния деспот Муамар Кадафи.
Анкара се причислява към Италия и Катар в поддръжка на законното държавно управление на премиера Файез Сарадж в Триполи. Междувременно съперничещите сили, основани на изток, се поддържат от Франция, Русия, Йордания и Обединените арабски емирства, дружно с други основни арабски страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР