Турция се присъединява негласно към новите санкции по отношение на

...
Турция се присъединява негласно към новите санкции по отношение на
Коментари Харесай

Турция ограничава износа на руски петрол през Босфора

Турция се причислява мълчешком към новите наказания във връзка с съветския нефт, които включват таван на цените и възбрана за обезпечаване на танкери. От 1 декември Турция затваря Босфора и Дарданелите за плавателни съдове, пренасящи петрол, в случай че те нямат застраховка, заяви Bloomberg, като се базира на писмо на турското транспортно министерство до притежателите на кораби и танкери.

За съветските производители на петрол ще бъде съвсем невероятно да получат застраховка на продукцията си: от 5 декември тя ще е налична единствено за танкери, които ще транспортират петрол по цени под открития таван. На процедура глобите върху застрахователните услуги са тотални, откакто към тях се причисли Англия, където е основана Международната група на клубовете за взаимно обезпечаване на корабовладелците (International Group of P& I Clubs, или IG P& I). Тя сплотява 13-те най-големи клуба за обезпечаване на съдове (Англия, Съединени американски щати, Скандинавия, Япония и др.), които сега обезпечават към 90% от международния тонаж на морски съдове.

Турски служител удостоверява пред Bloomberg, че новите правила са свързани с европейските наказания, въпреки Турция официално да не се е присъединявала към тях. Решението е обвързвано с нуждата да се подсигурява сигурността на проливите и възможни обезщетения при разлив на петрол да вземем за пример, изяснява той.

Така под удара на глобите ще се окаже целият експорт на съветски петрол от Новоросийск - към 650 хиляди барела на денонощие.

На Източния стопански конгрес през септември съветският президент Владимир Путин назова тавана на цените на съветския нефт " безусловно жалко решение " и заплаши да приключи изцяло доставките към страни, които го поддържат. " Нито газ ще доставяме, нито петрол, нито въглища, нито мазут ", заплаши той. През юли, по време на визитата си в Иран, предвижда, че поради тавана цените на нефта " ще скочат до небесата ".

Засега обаче прогнозата му не се сбъдва. Вчера цените на петролния пазар се сринаха до най-ниското си равнище за последните два месеца, написа Finanz. За първи път от октомври цената на нефт вид Brent паднаха под 90 $ за барел, а вид WTI - под 80 $. Обикновено това води до понижаване и на цените на съветския нефт (Urals е по-лошо качество и не може да се продава по-скъпо от тях). Освен това след началото на войната в Украйна и наложените наказания, Русия е принудена да продава своя нефт с огромни отстъпки. В момента съветският нефт се продава с към 25,5 $ по-евтино от Brent, като през последните седмици отстъпките се усилиха, защото Индия и Китай ограничиха покупките си, страхувайки се от глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

От 5 декември Европейски Съюз ще се откаже от морските доставки от Русия, а страните от Г-7 вкарват " таван " на цената на съветския нефт.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР