Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както

...
Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както
Коментари Харесай

Турция отказа да се извини на България

Турция смята, че не ни е засегнала с нищо, както и че абсурдът към изявлението на Мевлют Чавушоглу е изваден от подтекста. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след инфарктна 5-часова среща, траяла до 1.30 след среднощ с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ.

Разговорите сред турската делегация и външния министър на страната ще продължат. Ако те преценяват, че Чавушоглу би трябвало да сервира извиненията си, дано го направи. Аз бях непреклонен, безапелационен бе българският министър председател. Бях явен, че достойнството и достолепието на една страна не могат да се измерят с нещо друго.

Борисов още веднъж акцентира, че не е оказван нариск върху България при никакви условия и че изказванията в изявленията на Човушоглу не дават отговор на истината.

Когато всички водят антитурска акция, ние в никакъв случай не сме си го разрешили. А в България антитурската акция не носи плюс. Именно поради добросъседските връзки ние в никакъв случай не го вършим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, само че не за сметка на България, съобщи още министър-председателят.

Виждате какъв брой време те смятат, че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от подтекста това, което в България се раздухва. Извадихме уеб страниците, пуснахме го онлайн, говорихме. Не смятам повече за нужно да приказваме едно и също нещо.

Бяхме на Четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като посетител. По толкоз доста планове говорихме, че ме е гняв поради сходно нещо, че толкоз си утежняваме връзките. Защото резултата сами го видяхте, сподели още министър-председателят и добави: " те не могат да осъзнаят и не престават да настояват, че с нищо, по никакъв метод това не било напън, било обстановка. Пет часа изяснявам кое напън, кое е обстановка. Те настояват противоположното.

Попитан дали би изискал среща с Ердоган, с цел да се обясни този въпрос, Борисов отговори, че няма какво да обясняват.

" Въпросният външен министър споделя, че ни оказал напън, с цел да се одобри закон за вероизповеданията, което е неистина, което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал напън. Това ние самите го правихме толкоз време – обществено, срещи, със Синода, с мюфтиите, с всички, какъв напън? ", добави българският министър председател.

На въпрос дали тази обстановка ще повлияе на връзките с Турция, министър-председателят Бойко Борисов уточни, че е значима за нашата сигурност, както и за тях е значима.

" Сега имаше гласоподаване в Европарламента, ние ги подкрепихме. Преди 10-ина дни финансовият министър на Турция ми написа есемес с признателност за това, което направихме за жп линията от Свиленград до Истанбул. Така че създали сме безусловно всичко. Аз ги разбирам, че са в избори, само че и ние сме в избори ", сподели още министър председателят Бойко Борисов.

Турската делегация организира диалог с външния министър Мевлют Чавушоглу за изявлението му, че Турция се е намесила във връзка с българския Закон за вероизповеданията. Срещата даже бе прекратена за повече от час, след което бе още веднъж възобновена.

Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след планувания за през днешния ден четиристранен формат на Балканската среща сред България, Гърция, Румъния и Сърбия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР