Турция рискува да застраши икономическите си връзки с Китай, ако

...
Турция рискува да застраши икономическите си връзки с Китай, ако
Коментари Харесай

Китай обясни на Турция, че критиките за уйгурите имат и икономически последствия

Турция рискува да заплаши икономическите си връзки с Китай , в случай че продължава да подлага на критика отношението на Пекин към уйгурски мюсюлмани , предизвести китайският делегат в Анкара, тъкмо когато китайски компании желаят да влагат в турските енергийни и инфраструктурни мега-проекти, оповестява " Ройтерс ".

Турция прекъсна дълго безмълвие за ориста на китайските уйгури , казвайки, че повече от един милион души са изправени пред случаен арест, изтезания и политическо промиване на мозъци в китайските лагери за интерниране в северозападния регион на Синдзян.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори загрижеността на Анкара на среща на Организация на обединените нации тази седмица , призовавайки Китай да зачита правата на индивида и свободата на религията .
 Турция скастри Китай поради уйгурите
Турция скастри Китай поради уйгурите

Настоя Китай да зачита свободата на религията

Китай отхвърли обвиняванията в малтретиране и счита, че рецензиите на Организация на обединените нации са интервенция в нейния суверенитет . Пекин изясни, че лагерите са уреди за превъзпитание и образование , които са спрели офанзиви на ислямистки бойци и сепаратисти.

" Възможно е да има различия или недоразумения сред другари , само че ние би трябвало да ги решим посредством разговор. Такова критикуване на другар не е градивен метод ", разяснява Дън Ли, посланикът на Пекин в Анкара.

" Ако изберете неконструктивен път, той ще повлияе негативно на взаимното доверие и схващане и ще се отрази в комерсиалните и икономическите връзки ", добавя той,

Засега доста китайски компании търсят благоприятни условия за вложения в Турция , в това число третата атомна електроцентрала, която Анкара желае да построи, изяснява посланикът.
 Китай интегрира мюсюлманите до 5 години
Китай интегрира мюсюлманите до 5 години

Предприемат ограничения, лекции и образования за съществени социалистически полезности и закони

Няколко китайски компании, в това число софтуерен колос Алибаба , интензивно търсят благоприятни условия в Турция .

В допълнение към Алибаба, която предходната година закупи онлайн платформата за търговия " Трендиол ", други компании, които организират диалози са China Life Insurance и конгломерат China Merchants Grou , разяснява китайският дипломат.

Дън Ли добави, че китайски банки желаят да влагат в Турция , следвайки образеца на Индустриална и комерсиална банка на Китай (ICBC), която закупи " Текстилбанк " през 2015 година

Китайските вложения в Турция биха помогнали за понижаване на недостига по настоящата сметка на Анкара, който предходната година е 27,6 милиарда Долара. Търговският недостиг на Турция единствено с Китай предходната година е 17,8 милиарда $ , съгласно данни на Министерството на търговията.

През януари турският финансов министър Берат Албайрак съобщи, че е " невероятно " Турция да поддържа подобен търговски недостиг с Китай и други азиатски страни, заявявайки, че държавното управление обмисля предприемането на ограничения.
 Турция упорства Китай да затвори лагери за задържане на мюсюлмани
Турция упорства Китай да затвори лагери за задържане на мюсюлмани

Китай отговори, че са срещу двойните стандарти за битка с тероризма

Дън разяснява и че не чака Турция да предприеме протекционистки стъпки . " И двете страни са изрично срещу сходни политики и двете стопански системи се нуждаят от отворена международна стопанска система ".

Той прикани Турция да одобри китайските платформи за разплащане като WeChat и AliPay . " Хората не желаят да заплащат в брой, а популацията тук е задоволително младо, с цел да не им се постанова да се приспособяват към новите технологии ".

Добрите дипломатически и политически връзки обаче ще останат решаващи за развиването на икономическите връзки и привличането на повече китайски вложения , изясни Дън Ли и добави, че е повдигнал въпроса пред Чавушоглу, ден след изявлението му пред Организация на обединените нации .

" Най-важният въпрос сред страните е взаимното почитание. Ще останете ли другари, в случай че вашият другар ви подлага на критика обществено всеки ден ", разяснява китайският дипломат в Турция.

 Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите
Китай възпитава, Западът се проваля с мюсюлманите

Учим се от Британия, видеонаблюдението Ви е повече, разяснява Ли Ксяоджун в Женева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР