Турция разкритикува писмото на Вашингтон за евентуално отстраняване на Анкара

Турция разкритикува писмото на Вашингтон за евентуално отстраняване на Анкара ...

Турция: Писмото на САЩ за F-35 не е в духа на НАТО.


Турция разкритикува писмото на Вашингтон за евентуално отстраняване на Анкара от процеса по закупуване на изтребителите F-35, посочвайки, че то не отговаря на духа на НАТО и на съюза между двете страни, съобщава Ройтерс.

Пишейки с адрес до турския министър на отбраната Хулуси Акар през изминалата седмица, изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан предупреди, че Турция може да бъде отлъчена от програмата за F-35, ако Анкара не промени своя курс и не се откаже от плановете да се сдобие с руската система за противовъздушна отбрана С-400. Още по тематаСпорът с Вашингтон отново удари турската лираАмерикански генерал: САЩ не трябва да продават изтребители F-35 на Турция

Акар посочи от своя страна, че Анкара работи по отговора на писмото, което ще бъде изпратено към САЩ през следващите няколко дена.

Той добави, че е готов да отговори на Шанахан по телефона и че двамата ще се срещнат лично на срещата на НАТО в края на месеца.

„По време на контактите, които ще осъществим, дали по електронната поща, или лично, всички теми ще бъдат на масата и ние продължаваме открито и ясно да изразяваме нашите възгледи“, посочи турският политик.

„Продължаваме да поддържаме същото отношение и позиция“, добави още Акар.

Придобиването на зенитно-ракетен комплекс от Русия засегна сериозно отношенията в областта на отбраната на САЩ и НАТО с Турция. Двата съюзника в отбранителната организация спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които, според Вашингтон, са несъвместими с отбранителната мрежа на западния Алианс и ще представляват заплаха за американските изтребители F-35, които Турция също планира да купи.

САЩ се опасяват, че принадлежащият към руските ракети радар може да бъде настроен за засичане на F-35 и така тези изтребители в бъдеще да станат по-лесна мишена за руските оръжия.

Източник: investor.bg