Турция разкритикува лидерите на Европейския съюз за това, че присъстваха

...
Турция разкритикува лидерите на Европейския съюз за това, че присъстваха
Коментари Харесай

Турция нападна ЕС, било лицемерие да гостува на Египет след екзекуциите

Турция разкритикува водачите на Европейския съюз за това, че участваха на срещата на високо ниво, проведена от египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, откакто деветима мъже бяха екзекутирани за убийството на основния прокурор на Египет, оповестява " Ройтерс ".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу акцентира, че е лицемерно за водачите на Европейски Съюз, които споделиха на Анкара, че възобновяване на смъртното наказване в Турция в последна сметка ще разбие очакванията ѝ за присъединение към техния блок, да участват на срещата в Египет.

" Цялото управление на Европейски Съюз, подкрепящо Сиси и намиращо се на същото място като него в дните след измъчването и екзекутирането на тези младежи, е фотография на тъкмо това, което споделяме ", настоя той, допълвайки: " Това е двоен стандарт, това е двуличие. "

Сиси отбрани смъртното наказване през вчерашния ден на срещата на върха в червеноморския курорт Шарм ел Шейх сред Арабската лига и Европейския съюз, акцентирайки, че двата района имали " две разнообразни култури.

Отношенията сред Анкара и Кайро са обтегнати, откакто египетската войска през 2013 година смъкна от власт президента Мохамед Мурси от ислямисткото " Мюсюлманско приятелство " след всеобщи митинги против неговото ръководство.

" Мюсюлманско приятелство " има близки връзки с ръководещата турска Партия на справедливостта и развиването и доста от неговите членове избягаха в Турция, откакто активността на групировката беше неразрешена в Египет.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също разкритикува Европейския съюз за наличието на срещата в Египет.

" Можеш ли да приказваш за народна власт в тези страни от Европейски Съюз, които участваха по покана на Сиси? Можеш ли да приказваш за права и свободи там? Можеш ли да приказваш за права на индивида там? ", запита той реторично по време на протест в северния вилает Гиресун.

Турция се стреми да се причисли към Европейски Съюз, само че договарянията за присъединение, стартирали през 2005 година, са в застой на фона на паниките поради нейните резултати във връзка с правата на индивида и правовата страна.

Египет показва, че " Мюсюлманско приятелство ", най-старото ислямистко придвижване, е терористична организация. Повечето от неговите висши фрагменти са задържани, прогонени в заточение или са в конспиративност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР