Турция пусна на вода първия си десантно-десантен кораб в понеделник

...
Турция пусна на вода първия си десантно-десантен кораб в понеделник
Коментари Харесай

Турция се сдоби с първия десантен кораб, който ще носи основно дронове

Турция пусна на вода първия си десантно-десантен транспортен съд в понеделник за да разшири опциите си за безпилотни самолети от сухопътни към военноморски интервенции на фона на възходящото районно напрежение, до момента в който войната бушува в Украйна от другата страна на Черно море.

TCG Anadolu може да работи единствено с леки самолети, основно хеликоптери и реактивни самолети, които могат да изхвърчат от по-къси писти.

Дълъг е 232 метра и необятен 32 метра и може да транспортира към 1400 души личен състав - един батальон бойци - бойни транспортни средства и помощни елементи за интервенции в чужбина.

" Този транспортен съд ще ни разреши да организираме военни и филантропични интервенции във всяко кътче на света, когато е належащо ", сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по стартирането на вода в Истанбул. " Виждаме този транспортен съд като знак, който ще консолидира районната лидерска позиция на Турция ", сподели той.

 Турската Турската " дипломация на дроновете " се насочи към Източна Европа

Десантният транспортен съд е издигнат в истанбулската корабостроителница Sedef от турско-испански консорциум по плана на испанския лек самолетоносач Juan Carlos I. Първоначалният проект на Анкара беше да разположи изтребители F-35 модел B, които могат да изхвърчат от по-къси писти, на най-големия си боен транспортен съд. Но проектите ѝ трябваше да се трансформират, откакто Съединените щати отстраниха Турция, съдружник в НАТО, от своята стратегия за F-35 поради закупуването от Анкара на съветски отбранителни системи S-400 през 2019 година След това Турция трансформира TCG Anadolu в притежател на безпилотни самолети.
В допълнение към хеликоптерите, Турция възнамерява да разположи на новия притежател Bayraktar TB3 и безпилотни бойни летателни апарати Kızılelma - и двете се създават от турската отбранителна компания Baykar.

 Дроновете и Турция направиха в Карабах нещо немислимо от 26 години Дроновете и Турция направиха в Карабах нещо немислимо от 26 години

Ще се разположат и леки щурмови самолети Hurjet, създадени от Turkish Aerospace Industries (TAI).

Erdogan is cutting the ribbon for light aircraft carrier and amphibious ship TCG Anadolu today. Here is a promo video for the largest ship in the Turkish navy
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu)

TCG Anadolu ще бъде първият в света повсеместен десантен транспортен съд, чийто флот се състои най-вече от въоръжени дронове, откакто проектът бъде изпълнен.

Турция, която има втората по величина войска в НАТО, граничи с обхванатите от спорове Сирия и Ирак и има дълга крайбрежна линия на Средиземно и Черно море. В съвсем 14-месечната украинска война Турция се нарежда като медиатор сред Киев и Москва, помагайки за сключването на договорка с Организация на обединените нации, позволяваща безвреден експорт на зърно от украинските пристанища през Черно море.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР