Турция продължава да се отдалечава от ЕС, се посочва в

...
Турция продължава да се отдалечава от ЕС, се посочва в
Коментари Харесай

Турция продължава да се отдалечава от ЕС, заявяват европейските външни министри

Турция продължава да се отдалечава от Европейски Съюз, се показва в заключенията от днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси, който разиска тематиката за разширението.

Отчита се, че договарянията с Анкара са в застой и не може да обзет нови тематики, нито да бъдат завършени по въпросите, чието разискване е почнало. Не се планува по-нататъшна работа по смяна на митническото съглашение, се добавя в заключенията, съобщи Българска телеграфна агенция.

``
реклама

Съветът на Европейски Съюз дефинира Турция като основен сътрудник и прибавя, че остава разполагаем за открит разговор по провокациите и съдействието в области от съвместен интерес като миграцията, битката с тероризма, стопанската система и търговията. Основна цел следва да бъде опазването на общите граници с Европейски Съюз, декларират европейските външни министри.

Изразена е дълбока паника от отстъплението на Турция от върховенството на закона и главните права, в това число свободата на изложение. Продължаващото утежняване на независимостта на правосъдната система се дефинира като " недопустимо ". Съветът на Европейски Съюз отбелязва значимостта от почтени и свободни избори. Изразява се подозрение за законността на локалните избори тази година.

Европейски Съюз приканва Турция да освободи придвижването на външен капитал и задграничното присъединяване в публични поръчки, както и да ограничи държавната интервенция в определянето на цените. Съветът прибавя, че комерсиалните спънки не дават отговор на митническото съглашение с Европейски Съюз и по тази причина следва да бъдат отстранени.

Съветът на Европейски Съюз чака от Турция да откри недвусмислено добросъседски връзки, да ползва интернационалните съглашения и да се стреми към спокойно решение на разногласията. Съветът е надълбоко угрижен от противозаконната проучвателна активност в Източното Средиземноморие и от това, че Анкара не е последвала апела на Европейски Съюз да приключи тези дейности. Европейски Съюз чака Турция да прояви въздържаност и да съблюдава правата на Кипър. Европейски Съюз е подготвен да отвърне по подобаващ метод и в съпричастност с Никозия, се показва в заключенията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР