Турция прехвърля спецчасти към наблюдателни пунктове в зоната за деескалация

...
Турция прехвърля спецчасти към наблюдателни пунктове в зоната за деескалация
Коментари Харесай

Турция изпраща спецчасти към наблюдателни пунктове в Идлиб

Турция трансферира спецчасти към наблюдателни пунктове в зоната за деескалация на Идлиб, оповестяват " Анадолу " и " РИА Новости ".

" Конвой от 150 камиона със специфични сили, военна техника и муниции стигна до сирийската граница на турската провинция Хатай, граничеща със Сирия, откъдето ще продължи към Сирия ".

Турция няма да остави наблюдателни пунктове в Идлиб и има намерение да ги укрепи, съобщи президентът Реджеп Ердоган на 4 февруари.

Това се случи ден след въздушни удари на сирийската войска убиха петима турски бойци и трима цивилни, оповестява Анкара.

На 5 февруари се организира телефонен диалог сред Путин и Ердоган. По време на този диалог турският президент прикани съветския си сътрудник да повлияе на сирийския водач Башар Асад, сирийската държавна армията да спре настъплението в Идлиб и да се отдалечи от турските наблюдателни пунктове.

През май 2017 година в Астана (Нур-Султан), Русия, Иран и Турция се съгласиха да основат четири зони за деескалация в Сирия.

Три от тях през 2018 година попаднаха под контрола на Дамаск.

Четвъртата, ситуирана в провинция Идлиб и елементи от прилежащите провинции Латакия, Хама и Алепо, към момента не е заета от държавните войски, по-голямата част е завладяна от терористи от Джебхат ал Нусра, добавя съветската медия.

През септември 2018 година Русия и Турция подписаха съглашение за основаване на демилитаризирана зона в Идлиб, където има повече от дузина разнообразни групи. Най-голямата от тях е съюзът на протурските групировки " Национален освободителен фронт " и " Джебхат ал Нусра ", общо към 30 хиляди бойци.

На 26 януари 2020 година сирийската войска стартира атака в западната част на Алепо поради ежедневни набези на терористи над жилищни региони на града, при които починаха десетки цивилни.

Три дни по-късно армията на Асад освободи град Марет Нуман от терористи, който от 2012 година е под контрола на бойците и бе една от най-големите им замъци.

На фона на ескалация в Идлиб, Анкара и някои от нейните сътрудници упрекват Дамаск и Москва в нанасяне на удари по филантропични цели и турската войска.

Русия и Сирия неведнъж са заявявали, че повода за неустойчивостта в района са дейностите на терористите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР