Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена

Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена ...

Турция и Русия засилват военното партньорство - ще има ли пренареждане в НАТО?.


Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена от програмата за изтребителите F-35. Пренарежда ли се геополитическата карта и разпределението на военните и политически влияния - темата в Сутрешния блок коментираха Тодор Тагарев – бивш служебен министър на отбраната и Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

По въпроса дали засилването на военното сътрудничество между Русия и Турция е заплаха за НАТО, експертите коментираха, че и балканската ни съседка, и Русия имат проблем със САЩ и сътрудничеството им дава допълнителен ресурс.
Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната: Често има известни триения между съюзници, особено през последните години, но в крайна сметка НАТО съществува над 70 години и има изградени механизми. Мисля, че ще бъде намерен начин да бъдат изгладени такива противоречия. Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения: През последните години има едно мъртво вълнение в НАТО и това, което се случва е негов израз. Виждаме преосмисляне на отношенията между Европа и САЩ, от друга страна е Турция, която се опитва да експлоатира своето стратегическо положение и да се формулира като глобален лидер. Тепърва ще наблюдаваме доста динамични процеси.
Относно ситуацията с Иран и задържането на танкери, експертите коментираха, че никой не търси ескалация на напрежението и трябва да бъде намерено дипломатическо решение на проблема. Основно с това е ангажирана Германия, но има известен дисонанс в позициите на Лондон и Берлин.

Експертите коментираха и избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.
Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения: Ще видим как Урсула фон дер Лайен, която има профил на секторен, национален немски политик, ще се трансформира в общоевропейски многопрофилен такъв. Тя до голяма степен ще следва както позициите на немските интереси, така и на ЕНП, така че в тези параметри може да се търсят нейните действия.
Вижте целия разговор във видеото!
САЩ изключват Турция от програмата за F-35САЩ изключват Турция от програмата за F-35
Решението на Турция да закупи руските ракетни системи С-400 прави невъзможно участието на страната в програмата за създаване на американските изтребит...

Източник: bnt.bg