Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена

...
Турция предупреди за негативни последици в НАТО, ако бъде изключена
Коментари Харесай

Турция и Русия засилват военното партньорство - ще има ли пренареждане в НАТО?

Турция предизвести за отрицателни последствия в НАТО, в случай че бъде изключена от програмата за изтребителите F-35. Пренарежда ли се геополитическата карта и разпределението на военните и политически въздействия - тематиката в Сутрешния блок разясниха Тодор Тагарев – някогашен длъжностен министър на защитата и Любомир Кючуков – шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

По въпроса дали усилването на военното съдействие сред Русия и Турция е опасност за НАТО, специалистите разясниха, че и балканската ни съседка, и Русия имат проблем със Съединени американски щати и съдействието им дава спомагателен запас.
Тодор Тагарев, някогашен длъжностен министър на защитата: Често има известни триения сред съдружници, изключително през последните години, само че в последна сметка НАТО съществува над 70 години и има построени механизми. Мисля, че ще бъде открит метод да бъдат изгладени такива несъгласия. Любомир Кючуков – шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки: През последните години има едно мъртво неспокойствие в НАТО и това, което се случва е негов израз. Виждаме преосмисляне на връзките сред Европа и Съединени американски щати, въпреки това е Турция, която се пробва да експлоатира своето стратегическо състояние и да се формулира като световен водач. Тепърва ще следим много динамични процеси.
Относно обстановката с Иран и задържането на танкери, специалистите разясниха, че никой не търси ескалация на напрежението и би трябвало да бъде открито дипломатическо решение на казуса. Основно с това е ангажирана Германия, само че има прочут дисонанс в позициите на Лондон и Берлин.

Експертите разясниха и избора на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия.
Любомир Кючуков – шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки: Ще забележим по какъв начин Урсула фон дер Лайен, която има профил на секторен, народен немски политик, ще се трансформира в общоевропейски многопрофилен подобен. Тя значително ще следва както позициите на немските ползи, по този начин и на ЕНП, тъй че в тези параметри може да се търсят нейните дейности.
Вижте целия диалог във видеото!
 Съединени американски щати изключват Турция от програмата за F-35 Съединени американски щати изключват Турция от програмата за F-35
Решението на Турция да закупи съветските ракетни системи С-400 прави невероятно присъединяване на страната в програмата за основаване на американските изтребит...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР