Турция представи новата си средносрочна икономическа прогноза, която предвижда икономически

...
Турция представи новата си средносрочна икономическа прогноза, която предвижда икономически
Коментари Харесай

Турция прогнозира спад на инфлацията и ускорен икономически растеж

Турция показа новата си средносрочна икономическа прогноза, която планува стопански напредък през тази година, непосредствен до нулата и закъснение в растежа на инфлацията, осведоми Bloomberg.

Турският финансов министър Берат Албайрак съобщи, че растежът на потребителските цени ще намалее до 12% в края на тази година от 15% през август. Брутният вътрешен артикул ще нарасне с 0,5% през 2019 година и с 5% през идващите три години. Инфлацията ще спадне до 8.5% в края на 2020 година и до 6% през идната година, съгласно изказването на Албайрак пред кореспонденти в Анкара.

Прогнозите демонстрират, че Турция се стреми да повтори равнищата на напредък, последно следени преди срутва на валутата предходната година. Икономиката към момента е нестабилна, само че в последна сметка, държавният метод, който стартира да се оформя, е фокусиран върху основаването на тласъци за банките да усилват заемите, като в същото време понижават цената на парите.

Прогнозите на Албайрак също демонстрират, че политиците остават внимателно оптимистични във връзка с цените. Наскоро централната банка съобщи, че инфлацията може да е по-ниска от прогнозата за юли от 13,9%, като се базира на рисковете от слабото търсене. В своето показване през днешния ден министърът съобщи още, че държавните разноски ще подхождат на целевия път на инфлация.

Съотношението на бюджетния недостиг на централното държавно ръководство към Брутният вътрешен продукт е 2,9% през 2019 година по отношение на миналата прогноза от 1,8%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР