Турция предлага създаване на съвместен оперативен център с Ирак за

...
Турция предлага създаване на съвместен оперативен център с Ирак за
Коментари Харесай

Ирак прегърна идеята на Турция за съвместна борба с ПКК

Турция предлага основаване на " взаимен действен център " с Ирак за битка против неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), оповестява " Ройтерс ".

Служител на турското министерство на защитата съобщи, че Багдад е дал отговор " позитивно " на среща предходната седмица.

Миналата седмица високопоставени турски и иракски чиновници, в това число министрите на защитата на двете страни, организираха диалози в Багдад по отношение на в това число евентуални ограничения против ПКК. Срещата се организира, откакто Турция предизвести за нови военни интервенции в района.

" Ирак също гледа на ПКК като на опасност. Те подходиха позитивно към нашето предложение за основаване на взаимен действен център и за съдействие в битката против тероризма ", уточни турският чиновник.
 Турция желае зона за сигурност по границата с Ирак
Турция желае зона за сигурност по границата с Ирак

Министър на защитата на Турция упорства турските войски да останат по северната граница на Ирак

По време на срещата предходната седмица двете страни разискаха и подготовката за планувано посещаване на президента Реджеп Тайип Ердоган в Багдад. Очаква се то да се състои след свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който завършва през април.

Служителят означи, че Анкара желае взаимният действен център да бъде включен в по-широк стратегически документ, който Ердоган има намерение да подпише по време на визитата.

ПКК, избрана като терористична формация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, подвигна оръжие против турската страна през 1984 година Над 40 000 души бяха убити в протеста.

Въпреки че спорът дълго време се водеше основно в селските региони на Югоизточна Турция, понастоящем се концентрира най-вече в планинските региони на полуавтономния район Кюрдистан в Северен Ирак.

В продължение на години Турция организираше. В резултат на това почти половината сирийска територия, граничеща с Турция, както и цялата иракска територия, граничеща с Турция, са следени или следени от турската войска.
 Турция търси
Турция търси " общо схващане " с Ирак за сигурността

Основният проблем са основаните в Северен Ирак бойци на ПКК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР