Турция повдигна обвинения на 20 заподозрени за убийството на саудитския

...
Турция повдигна обвинения на 20 заподозрени за убийството на саудитския
Коментари Харесай

Турция повдигна обвинения на 20 души от Саудитска Арабия за убийството на Кашоги

Турция повдигна обвинявания на 20 обвинени за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги през 2018 година Сред тях са двама някогашни съветници на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Информацията заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на турската прокуратура.

Прокуратурата упреква заместника на шефа на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и съветника на кралския двор Сауд ал Катани за управление на интервенцията и издаване на заповеди на саудитски углавен отряд.

59-годишният Кашоги, колумнист на " Вашингтон пост ", беше погубен в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 година

Турция организира свое следствие на убийството, откакто не получи приемливо пояснение от Рияд.

Прокуратурата в Истанбул разгласи в известие, че Асири и Катани са упрекнати в чудовищно ликвидиране.

Останалите 18 обвинени, измежду тях са разузнавачът Махер Мутреб, който постоянно е пътувал с Мохамед бин Салман по време на задгранични визити, правосъдният доктор Салах ал Тубайги и Фахад ал Балави, член на саудитската кралска защита, също са упрекнати в ликвидиране.

Ако бъдат наказани, те могат да получат пожизнен затвор.

Мутреб, Тубайги и Балави са измежду 11 души, които са съдени в Рияд. Според източници множеството от тези упрекнати се пазят, че са изпълнявали заповеди на Асири, описвайки го като водач на групата.

Турската прокуратура заяви, че ще стартира неприсъствен развой против упрекнатите 20 лица, само че не уточни дата. Държавното обвиняване към този момент издаде заповеди за арестуването им, макар че те не са в Турция.

Разчлененото тяло на Кашоги към момента не е намерено, съгласно турски представители.

Централно разузнавателно управление на САЩ, Организация на обединените нации и Турция непосредствено свързват принц Мохамед с убийството на Кашоги. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР