Турция показва характер: купува руски ракети S-400 през главите на

...
Турция показва характер: купува руски ракети S-400 през главите на
Коментари Харесай

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Турция демонстрира темперамент: купува съветски ракети S-400 през главите на сътрудниците си от НАТО. Този курс обаче е рисков за Северноатлантическия съюз, предизвестява Петер Щурм от ФАЦ.
Какво съставляват алиансите и защо служат? Най-простият отговор на този въпрос е - с цел да могат членуващите в тях страни да имат взаимна изгода и да предотвратяват съответни закани. Или най-малко да бъдат подготвени да се опълчват на евентуалните рискове.
За потребността от взаимни отстъпки
Само че ролята на алиансите от ден на ден бива поставяна под въпрос. Защото огромният брой участници би трябвало да реализира взаимни отстъпки в взаимната игра. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обаче явно е изключил от речника си думата " компромис " след несполучливия опит за прелом преди три години.
Проблемът в връзките с Ердоган е там, че той слага личната си изгода наедно с ползите на страната. И тъй като си е наумил, че Съединени американски щати би трябвало да му предадат ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, когато счита за основател и уредник на опита за прелом, е подготвен на всичко, с цел да накара американците да одобряват неговите условия.
Това, че Турция - единствено с помощта на положителното предпочитание на западните страни - е член на НАТО, към този момент не е от голяма важност за Ердоган. Той търси личен път за страната си. И се трансформира в брат по дух на Путин. На съветския президент ползите на Турция са му безразлични. Но в случай че става дума за отслабването на НАТО, с готовност се включва в процесите.
От позиция на Москва е изцяло естествено на Турция да бъдат доставени ракети системи S-400. Тъй като по този метод Русия освен вбива чеп в западния боен алианс, само че и получава информация за НАТО. И в случай че турското държавно управление твърди, че това няма да се случи, то това или е непростима доверчивост, или е елементарна неистина.
Макар сътрудниците в НАТО - Съединени американски щати и Турция - още да водят договаряния за продажбата на американски противоракетни системи " Пейтриът ", явно става дума за следващия себелюбив ход на Ердоган. Гаранция, че той може да бъде уверен с рационални причини, няма. А в случай че това не се получи, американците безусловно ще наложат нови наказания на Анкара. Което ще се усети от всички турски жители. По този метод Северноатлантическият алианс няма по какъв начин да си завоюва другари край Босфора. От което следва, че НАТО ще се окаже в патова обстановка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР