Турция подготвя изграждането на високоскоростна жп линия от Истанбул до

...
Турция подготвя изграждането на високоскоростна жп линия от Истанбул до
Коментари Харесай

Турция изгражда високоскоростна жп линия до България

Турция приготвя построяването на високоскоростна жп линия от Истанбул до границата с България. Новият стоманен път, дълъг 230 км, ще стартира от западната гара на мегаполиса Халкалъ и ще стига до Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле.

Строителството му ще бъде финансирано с европейски средства, а тръжната процедура е планувана за септември, заяви министърът на превоза и инфраструктурата Чахит Турхан, представен от турски медии.

Заложената цена е 3.2 милиарда турски лири (661.74 млн. долара), а планът би трябвало да бъде приключен до 2022 година

 Турция пуска високоскоростни влакове до 41 града
Турция пуска високоскоростни влакове до 41 града

Страната влага $46 милиарда в жп линии в идващите 5 години

Целта на новата жп линия е свърже високоскоростната жп мрежа на Турция с европейската. По маршрута ще се движат вътрешни и интернационалните влакове, а съществуващата линия ще бъде употребена за товарен превоз.

" Европейски Съюз продължи да дава помощ с нов пакет след 2014 година През интервала 2014-2020 година 372 млн. евро бяха отпуснати на нашето министерство. През този интервал бе определена линията Халкалъ-Капъкуле като предпочитан план за потребление на тези средства. Беше препоръчано да бъде издигнат още веднъж като високоскоростна железопътна линия, позволяваща скорост от 200 км/ч ", изясни Турхан.

 Турция купува нови високоскоростни влакове за $420 милиона
Турция купува нови високоскоростни влакове за $420 милиона

Те ще се движат по бързите жп направления из страната

Проектът ще бъде изпълнен на 2 стадия, като секторът от Халкалъ до Черкезкьой ще бъде построен от турските държавни железници, до момента в който този от Черкезкьой до границата ще бъде заплатен с европейско финансиране.

Министърът разкри, че тръжните процедури за секция са почнали и към този момент са получени оферти за консултанти. Търгът за самото строителство е във етапа на оповестяване, а предложенията ще бъдат събрани през септември.

" Договорът се чака да бъде подписан до края на годината, а строителството ще стартира при започване на 2019 година ", разгласи Турхан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР