Турция планира да увеличи петкратно таксите за преминаване на търговски

...
Турция планира да увеличи петкратно таксите за преминаване на търговски
Коментари Харесай

От октомври Турция ще увеличи петкратно таксите за преминаване през проливите

Турция възнамерява да усили петкратно таксите за прекосяване на търговски кораби през проливите Босфор и Дарданели. Това написа проправителственият в. " Сабах ", като се базира на източници от турското министерство на превоза.

Очаква се нарастването да влезе в действие на 7 октомври. По този метод приходите на страната от прекосяването на търговски кораби през проливите ще се усилят от 40 млн. $ до 200 млн. $. 

Изданието отбелязва още, че покачването на таксите, в частност фарът, за здравно обслужване, за евакуация на търговски кораби, е планувано в Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, която контролира корабоплаването в зоната на проливите.

Sabah написа още, че с премахването на досегашната система за събиране на таксите, която е въведена през 1983 година, ще бъде отстранена " несправедливостта ", с която Турция се сблъсква към този момент 39 години. Вестникът напомня, че таксите още при подписването на Конвенцията от Монтрьо са били избрани във френски франкове в размер на 0.80 $. В миналите години поради инфлацията и растежа на цените на златото, таксите на практика са се свили до най-малко. В същото време цената на таксите, оценена във франкове, се е нараснала пет пъти, до 4 $, написа туркият вестник. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР