Турция планира да създаде собствена национална рейтингова агенция, след като

Турция планира да създаде собствена национална рейтингова агенция, след като ...

Турция планира да създаде собствена рейтингова агенция.


Турция планира да създаде собствена национална рейтингова агенция, след като години наред критикуваше чуждестранните рейтингови компании, предава Bloomberg.

Група, включваща турски банки, фондовата борса в страната и асоциации от финансовата индустрия, ще създадат съвместна компания чрез придобиване на мажоритарен дял в местното подразделение на Японската агенция за кредитен рейтинг (JCR), съобщиха запознати източници.

Групата води преговори за придобиването на над 80% от JCR Eurasia Rating от акционери, сред които Orhan Okmen и Rafi Karagol, за около 13 млн. долара, разкриха източниците, пожелали да останат анонимни заради чувствителността на темата. Очаква се JCR да запази известен дял.

Говорителка на Японската агенция за кредитен рейтинг е отказала коментар, както и турското финансово министерство и борсата в Истанбул.

Турските политици отдавна се оплакват от несправедливо според тях отношение от страна на Moody’s Investors Service, Fitch Ratings и S&P Global Ratings, които понижиха кредитния рейтинг на Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган ги обвинява в политически пристрастия и ги определи като жонгльори в цирк.

„Никога не вярвайте на жонгльори“, заяви Ердоган преди една година, цитиран от Анадолската агенция.

През април министърът на финансите Берат Албайрак каза, че тази година ще бъде създадена национална рейтингова агенция. През юли ръководителят на банковия регулатор в страната Мехмет Али Акбен съобщи, че необходимата регулаторна работа вече е била извършена.

„Ако няма конфликт на интереси и независимостта не е нарушена, банки, частни институции и много чуждестранни институции може да бъдат партньори“ на агенцията, заяви Акбен, цитиран от Анадолската агенция на 7 юни.

Източник: investor.bg