Турция планира да построи третата си атомна централа в района

...
Турция планира да построи третата си атомна централа в района
Коментари Харесай

Турция не се е отказала от АЕЦ близо до българската граница

Турция възнамерява да построи третата си атомна централа в региона на Игнеада, област Къркларели, която е покрай границата с България. Това съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси във краткотрайното държавно управление Али Ръза Алабойун. По думите му все още се водят договаряния с китайски компании и с американската "Уестингхаус " за градежа на третата атомна централа на Турция, която ще се строи след Мерсин Аккую и Синоп, японски компании също са декларирали избран интерес към плана за Игнеада, оповестява БНР.

Изказването взриви обществеността и още веднъж възпламени митингите на еколозите и на локалното население, които бяха позатихнали. Еколозите са изрично срещу, тъй като сходен план ще унищожи неповторимите естествени лонгозови гори на Странджа,които населяват над 184 типа птици и над 600 типа животни. Тук се намира една от общо 4.те екосистеми от рядкосрещаните в света лонгозови гори.

Местните поданици също са изрично срещу, тъй като считат, че ще се унищожи живописната морска природа, опциите, с които разполага за туризъм и отдих.

Според Яшар Мерсин, ръководител на локалната екологична организация, сходен план не може да се осъществя без утвърждението на България и на българската общност. “Проектът заплашва освен нас, само че и България. Последното село в този регион е единствено на 500 метра от българската граница. Поради това без единодушието на прилежаща България не може да се реализира сходен план. За това има интернационалните институции, ще желаяме тяхната интервенция,за да не се допусне строителството на третата атомна централа в нашия регион ", споделя той.

В същото време различен министър, този по горите и водите Вейсел Ероглу, отхвърли изказванията на енергийния си сътрудник и това внесе комплициране. “Преди 10-ина години беше създаден проект за изграждане на три атомни централи в Турция, сред които беше включен и планът за Игнеада. Към момента се работи по плановете на Мерсин Аккую и Синоп, план за Игнеада няма”, съобщи Ероглу на конференция.

Явно е, че има неизясненост или разнобой в самото държавно управление по този въпрос, защото съгласно представител на енергийната комисия към Народното събрание,опция за плана на третата турска атомна централа е Къръккале край Анкара. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР