Турция планира да обсъди с Русия въпроса за отстъпка в

...
Турция планира да обсъди с Русия въпроса за отстъпка в
Коментари Харесай

Турция ще преговаря с Русия за отстъпка в цената на природния газ

Турция възнамерява да разиска с Русия въпроса за отстъпка в цената на природния газ в границите на подготовката на визитата на съветския президент Владимир Путин в страната, съобщи пред ТАСС турски дипломатически източник, написа Българска телеграфна агенция.

" Турция постоянно е била благонадежден консуматор на съветски газ. Турските управляващи са заявявали преди, че разчитат на по-разумни цени на газа, изключително в светлината на проектите за основаване на газов хъб. Този въпрос се възнамерява да бъде разискван в диалозите в границите на подготовката на визитата в Турция на президента на Руската федерация ", съобщи дипломатическият източник. Министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар заяви по-рано, че в Анкара разчитат на понижаване на цената на съветския газ и се надяват на взаимно схващане по този въпрос.

Един от централните въпроси в енергийния дневен ред на руско-турските диалози ще бъде планът за основаване на интернационален газов хъб на турска територия. Руският вицепремиер Александър Новак заяви през декември, че реализацията на хъба може да стартира през 2024 година, а пътната карта ще бъде призната в най-скоро време.

" Такова съглашение може да бъде реализирано в Анкара ", съобщи източникът, добавяйки, че през януари делегация от турската държавна нефтена и газова компания " Боташ " е посетила Русия, с цел да организира договаряния за основаването на хъб.

През октомври 2022 година президентът на Русия изложи концепцията за основаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен изгубеният размер от преноса през газопровода " Северен поток ". Турските управляващи декларират, че във връзка с инфраструктурата в страната съвсем всичко е готово за реализацията на плана, само че е належащо да се промени законодателството. Първите законодателни решения бяха взети през април 2023 година и се отнасяха до " Боташ " и редица други снабдители. Законопроект, който ще разреши продажбата на вносен газ под формата на полутечен природен газ на международните пазари, сега се преглежда от турския парламент. Одобрението му ще бъде още една стъпка към превръщането на Турция в център за търговия с газ.

Проектът за газовия хъб се възнамерява да бъде разискван по време на визитата на съветския президент в Турция. Според известия в локалните медии визитата е планувано за 12 февруари. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков удостовери, че визитата се приготвя, само че не уточни точната дата, отбелязва ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР